Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Μπορούν να απαντήσουν… και ας είναι μόλις 6 μηνών

Μέχρι σήμερα οι ψυχολόγοι πίστευαν ότι τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν μεμονωμένες λέξεις από την ηλικία των 10 μηνών και ύστερα. Η έρευνα των ψυχολόγων Ελίκα Μπέργκελσον και Ντάνιελ Σουίνγκλεϊ από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια προσφέρει σοβαρές ενδείξεις ότι η κατανόηση απλών όρων και λέξεων από τα παιδιά ξεκινά ήδη από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, αν και δεν έχουν αναπτύξει ακόμη την ικανότητα της ομιλίας.

Το πείραμά τους περιλάμβανε 33 βρέφη ηλικίας 6 με 9 μηνών, στα οποία έδειξαν φωτογραφίες, κάθε μία από τις οποίες απεικόνιζε ένα τρόφιμο και ένα μέρος του σώματος, π.χ. μάτι-μπανάνα, μήλο-μύτη. Οι γονείς έκαναν στη συνέχεια ερωτήσεις για να καταλάβουν αν είναι σε θέση να συνδέσουν σωστά τη λέξη με την απεικόνισή της.

Δείγμα ότι τα βρέφη κατανοούν μία λέξη ήταν για τους ειδικούς το γεγονός ότι κοίταζαν την απεικόνισή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο δεύτερο στάδιο του πειράματος οι ερευνητές έδειξαν στα βρέφη τα ίδια τρόφιμα και σημεία του σώματος, αλλά σε φυσική μορφή, λ.χ. ένα μήλο σε μπολ και μία μύτη σε ανθρώπινο πρόσωπο. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς τα περισσότερα βρέφη έδειξαν ότι αναγνωρίζουν το αντικείμενο που αναφερόταν κάθε φορά επικεντρώνοντας για περισσότερο χρόνο την προσοχή τους σε αυτό.

«Είναι εκπληκτικό, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν μπορούν ούτε να μιλήσουν, ούτε να δείξουν, ούτε να περπατήσουν. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι σε θέση να ταξινομήσουν τα αντικείμενα στο περιβάλλον τους», εξηγεί η Ελίκα Μπέργκελσον.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips