Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Η ευτυχία του χώματος

Οι αναθυμιάσεις της χαράς.
Ένας μικροοργανισμός που αναπτύσσεται στο κομπόστ λειτουργεί ως ψυχοτρόπος ουσία όταν εισέλθει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόκειται για το μικρόβιο M. vaccaeτο οποίο έχει την ιδιότητα να εκτοξεύει τα επίπεδα σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης* τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ποντίκια, λειτουργώντας όπως ακριβώς τα αντικαταθλιπτικά χάπια.

Οι “ναρκωτικές” επιδράσεις του εν λόγω βακτηρίου είχαν ανακαλυφθεί - κατά λάθος - πριν από περίπου μια δεκαετία.

Μια γιατρός εν ονόματι Μέρυ Ο Μπράιεν παρασκεύασε έναν ορό με το M. vaccae και το χορήγησε σε καρκινοπαθείς, ελπίζοντας ότι θα ενίσχυε το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αντ’ αυτού παρατήρησε ένα διαφορετικό σύμπτωμα: η διάθεσή τους βελτιώθηκε, δήλωσαν χαρούμενοι και ο πόνος περιορίστηκε σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν προσέλαβαν δόση του βακτηρίου. Περαιτέρω έρευνες σε ποντίκια επιβεβαίωσαν τις παρενέργειες του βακτηρίου.

Οι αναθυμιάσεις της “χαράς” αναδύονται από το κομπόστ -το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων- λόγω της διάσπασης των φυτικών ουσιών από το M. vaccae.

Οι επιστήμονες το αποκαλούν γεωσμίνη” και πρόκειται για τη μυρωδιά εκείνη που χαρίζει τη γήινη γεύση στα παντζάρια και τα καρότα.

*Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Τα φάρμακα που επιλεκτικά αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης αυξάνουν τα επίπεδα της ελεύθερης σεροτονίνης, θεραπεύοντας έτσι την κατάθλιψη.
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips