Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο πρώτος διαδραστικός πίνακας Βαν Γκογκ είναι ελληνικός.

Oταν το ακουμπάς η έναστρη νύχτα ζωντανεύει με συνοδεία μουσικής!
Ο Πέτρος Βρέλλης δημιούργησε μία εντυπωσιακή διαδραστική προσαρμογή του «Έναστρου Ουρανού» του Vincent van Gogh μετατρέποντας τους στροβίλους που σχηματίζει το πινέλο του ζωγράφου, σε ζωντανές πνοές του ανέμου, οι οποίες μαζί με τη μουσική υπόκρουση αντιδρούν στο άγγιγμα του χεριού!
Η παρουσίαση έγινε επίσημα στα Ιωάννινα τόπο καταγωγής του Πέτρου Βρέλλη και έχει μαγέψει τον κόσμο της τέχνης.

Το κανάλι RTM (USA) έχει μεταδώσει συνέντευξη του Πέτρου Βρέλλη, μέσω skype, το FRANCE 24 έχει επίσης παρουσιάσει το έργο με εγκωμιαστική αναφορά στο site του. Το Discovery Channel του Καναδά επίσης σχεδιάζει μια σχετική παρουσίαση.
Tο σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης του κόσμου, το ΜΟΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης) το έχει προβάλει στην σελίδα του στο Facebook.
Η παρουσίαση αναμεταδόθηκε αστραπιαία σε όλα τα μέσα που ασχολούνται με τη σύγχρονη τέχνη: 
Creative Applications Network "Beauty through simplicity at its finest and most playful."
Colossal art & design "I bet if Van Gogh rolled over in his grave to look at this, it might make him smile a bit."
Design.org "The work finds success in subtlety."
Huffington Post "Vrellis took a piece with a seemingly unsurpassable amount of artistic merit, and breathed new life into it."
Gizmodo "This Touchscreen Van Gogh’s Starry Night Is So Stunningly Beautiful It Should Be Made Into an App according."
Dutch Daly News "The effect is so beautiful and mesmerizing."

H ιδέα ήρθε στο μυαλό του δημιουργού, του Πέτρου Βρέλλη, το καλοκαίρι και χρειάστηκε δουλειά καθημερινή 8 ωρών για 6 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί. Στόχος ήταν να σταλεί το συγκεκριμένο έργο σε κάποιο μουσείο του εξωτερικού .
«Δεν ήταν στη λογική μου να κάνω πίνακες. Ίσως επηρεάστηκα για το συγκεκριμένο έργο και από τις αφίσες της τελευταίας ταινίας του Γούντι Αλεν (Midnight in Paris) οι οποίες μου κίνησαν την περιέργεια. Σίγουρα στην επιλογή του έργου βοήθησε και το γεγονός ότι σαν πίνακας περιέχει χαοτικές δίνες και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε μέσα από τις κινήσεις να δείχνει ακόμα καλύτερα».

Το βίντεο απαρτίζεται από 2 μέρη. Το πρώτο κομμάτι αφορά τον πίνακα του Βαν Γκογκ «Έναστρη Νύχτα» όπου o δημιουργός προσπάθησε να προσθέσει τις κινήσεις και να μαντέψει πως ακριβώς θα το ήθελε ο Βαν Γκογκ.

«Έπρεπε να πειραματιστώ, να βρω το πιο κατάλληλο αποτέλεσμα ώστε να μη βεβηλώσω τον πίνακα και να φανεί όσο πιο φυσικός και οικείος στο μάτι του θεατή γίνεται, όμοιος δηλαδή με τον αληθινό πίνακα».

Το δεύτερο κομμάτι αφορά τη μορφοποίηση του πίνακα και έχει να κάνει με το πως κάποιος αγγίζοντας το έργο, αυτό κινείται και οι χαοτικές δίνες, μετατρέπονται πραγματικά σε κινούμενες.

Τα δύο μέρη χωρίζει η λέξη «alternative» την οποία ακουμπώντας ο χρήστης, κινείται και ουσιαστικά αποτελεί τον πρόλογο του δεύτερου μέρους,.

«Ήθελα να διαχωρίσω τα δύο μέρη μεταξύ τους και ήθελα να το κάνω χωρίς πολλά λόγια με μία μόνο λέξη. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως είναι στην αρχή ο πίνακας και πως μετατρέπεται έπειτα με τις κινήσεις».
Δείτε και το κανάλι του Πέτρου Βρέλλη στο youtube και στο vimeo

Και μια άλλη προσέγγιση στα έργα του  Βαν Γκογκ:


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips