Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

Χερσαία «νησιά» εναντίον τσουνάμι

Υπερυψωμένα κομμάτια γης θα προσφέρουν προστασία σε κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών.
Μια συστάδα χερσαίων «νησιών» που θα βρίσκονται πάνω από το επίπεδο της ξηράς οραματίστηκε ο ιάπωνας αρχιτέκτονας Κειχίρο Σάκο, για την περιοχή Τοχόκου που τον περασμένο Μάρτιο χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό της τάξεως των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος στη συνέχεια προκάλεσε καταστροφικά τσουνάμι.


Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα από το Τόκιο, πολλά «νησιά» μαζί θα μπορούσαν να σχηματίζουν ολόκληρες πόλεις, ικανές λόγω του υψομέτρου τους να προσφέρουν στους κατοίκους χαμηλών παραθαλάσσιων περιοχών ένα ασφαλές περιβάλλον.Ήδη ένας δήμος της Τοχόκου έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του για τη δημιουργία του Tohoku Sky Village και προχωράει στις απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή του. Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύντομα να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι.

Sky Village υψίστης ασφαλείας

Τα περισσότερα «νησιά», σύμφωνα με τον Σάκο, θα φιλοξενούν περίπου 100-500 κατοικίες και διαμερίσματα. Σε αυτά θα υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού καυσίμων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αξιοποίησης αποβλήτων, όπως επίσης και «υπόγειοι» χώροι πάρκινγκ. Τα σχέδια συμπεριλαμβάνουν και εμπορικά «νησιά», στα οποία θα υπάρχουν εργοστάσια και εγκαταστάσεις επεξεργασίας αλιευτικών και γεωργικών προϊόντων.

Πέρα από την απομάκρυνση των κατοίκων από το επικίνδυνο επίπεδο της θάλασσας, το πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό σχέδιο συνοδεύεται από μια σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας. Στο πίσω μέρος κάθε «νησιού» θα υπάρχει μια πύλη, η οποία με την προειδοποίηση κινδύνου για τσουνάμι θα σφραγίζεται. Σκαλιά στα πλάγια του «νησιού» θα επιτρέπουν στους κατοίκους να ανέβουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο για ακόμα περισσότερη ασφάλεια.

Όλα τα «νησιά» θα διαθέτουν ανεξάρτητο σύστημα ηλεκτροδότησης, το οποίο θα βασίζεται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή καθώς και μπαταρίες ιόντων-λιθίου. Κάτι τέτοιο θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της... υπερυψωμένης πολιτείας ακόμα και μετά από ένα καταστροφικό χτύπημα τσουνάμι.

Μελετημένη θωράκιση

Το οβάλ σχήμα των επίπεδων υπερυψωμένων «νησιών» είναι επίσης σημαντικό, σύμφωνα με τον Σάκο, καθώς επιτρέπει στο ορμητικό νερό να ρέει γύρω τους. Κάθε «νησί» θα είναι συνολικής έκτασης 90.000 τ.μ. και θα αποτελείται από τρεις ορόφους. Ατσάλινοι πυλώνες θα φθάνουν βαθιά μέσα στη γη, ενισχύοντας τη στήριξη της φουτουριστικής κατασκευής. Τα εξωτερικά τοιχώματα πάχους 50 εκ. θα είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, ενώ το κάτω μέρος της κατασκευής θα διαθέτει ένα καινοτόμο ακτινωτό σύστημα στεγανοποίησης, που μοιάζει με τροχό ποδηλάτου, προκειμένου να κατανέμει ομοιόμορφα τυχόν πιέσεις που θα μπορούσε να δεχθεί.

Στο κέντρο κάθε «νησιού» θα βρίσκονται σχολεία, τα γραφεία της Δημαρχείας και επιχειρήσεων όπως επίσης και εγκαταστάσεις αναψυχής. Το επίδοξο σχέδιο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη δημιουργία της πρώτης εσωτερικής μαρίνας για την προστασία του τοπικού αλιευτικού στόλου.

Ειρήνη Βενιού στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips