Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012

Εικονικές καταδύσεις στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Βορειοανατολικά της Αυστραλίας βρίσκεται το Great Barrier Reef
το μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα 
στον κόσμο και ένα από πιο εντυπωσιακά μέρη του πλανήτη.
Εικόνες από το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό θαλάσσιο οικοσύστημα θα μπορούμε να απολαύσουμε σε λίγο καιρό στις οθόνες των υπολογιστών μέσα από ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, το Catlin Seaview. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μας «συστήνεται», όπως μόνο οι δύτες είχαν την τιμή μέχρι σήμερα να τον γνωρίσουν. 

Δεκάδες χιλιάδες εικόνες, υψηλής ευκρίνειας, με τη δυνατότητα περιστροφής, θα λαμβάνονται από κάμερες ειδικών υποβρύχιων ρομπότ. Οι φωτογραφίες θα δημιουργούν ένα ενιαίο τρισδιάστατο περιβάλλον και θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Οι επιστήμονες και οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από το πρόγραμμα εκτιμούν ότι η εικονική κατάδυση θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική αλλαγή και τη θαλάσσια οικολογία.

Η έρευνα, όπως αναφέρει η Guardian χρηματοδοτείται από την ασφαλιστική εταιρεία Catlin και υποστηρίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και το Πανεπιστήμιο του Queensland. Το ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Google, παρουσιάστηκε στη Σιγκαπούρη, στο πλαίσιο του «World Ocean Summit».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με τις εικόνες να αναρτώνται σε ειδικό κανάλι στο Youtube, αλλά και στο Panoramio, Google Earth, Google Maps. Ο επικεφαλής του προγράμματος Ove Hoegh-Guldberg σημειώνει πως μέσω του Catlin Seaview θα αποκαλυφθεί στον κόσμο μία από τις πιο άγνωστες περιοχές του πλανήτη. «Είναι σαν πηγαίνεις στον Αμαζόνιο το 1800», τονίζει. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να βιώσουν τη μαγεία του βυθού».

«Το κλειδί είναι να γεφυρώσουμε το κενό μεταξύ επιστημονική γνώσης και δημόσιας ευαισθητοποίησης. Αυτός είναι και ο ρόλος του Google Ocean και είναι ζωτικής σημασίας», δηλώνει ο Richard Vevers από το «Underwater Earth», εκ των συνεργατών του προγράμματος. «Οι επιστημονικές εργασίες διαβάζονται από 1.000 και στη συνέχεια ξεχνιούνται στο συρτάρι. Εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αυτή την εμπειρία».

Υποστηρικτές του προγράμματος Catlin Seaview εκτιμούν πως αντίστοιχα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

Αν θέλετε να δείτε δείγμα της μέχρι τώρα προσπάθειας, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά εδώ.
Πλησιάζει ο καιρός που θα απολαμβάνουμε τη φύση περισσότερο στην οθόνη απ ότι στην πραγματικότητα.

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips