Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Τα μαθηματικά κίνησαν τον κόσμο

Το αρχαιότερο δείγμα ύπαρξης των μαθηματικών είναι ηλικίας 37.000 ετών και είναι χαραγμένο πάνω σε οστό. Από τότε όλοι οι μεγάλοι πολιτισμοί πρόσφεραν τη συμβολή τους στην επιστήμη που περισσότερο από κάθε άλλη όρισε τον ανθρώπινο πολιτισμό.

 Η Αφρική ήταν το λίκνο των μαθηματικών. Τη δεκαετία του 1970 ερευνητές βρήκαν στα βουνά Lebombo της σημερινής Σουαζιλάνδης το ομώνυμο οστό. Κάποιος άνθρωπος της προϊστορικής εποχής είχε χαράξει πάνω σε αυτό ένα από τα πρώτα δείγματα απλών μαθηματικών στην Ιστορία.


Το οστό χρονολογείται πριν από περίπου 37.000 χρόνια και έχουν χαραχθεί πάνω του 29 γραμμές – η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι πρόκειται για μια προσπάθεια περιγραφής των διαφόρων φάσεων της σελήνης.

Ένα πιο προηγμένο αλλά κάπως νεότερο οστό είναι το Ishango από το Κονγκό. Είναι περίπου 22.000 ετών και φέρει τρεις στήλες που μέσα τους έχουν χαραγμένες γραμμές. Αυτές οι γραμμές θεωρείται ότι χρησίμευαν είτε στην παρατήρηση των φάσεων της σελήνης είτε του κύκλου της περιόδου των γυναικών.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γραμμές που υπήρχαν πάνω στο οστό Ishango χρησίμευαν για την επισκόπηση των διαφόρων φάσεων της σελήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips