Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012

Ο «πολιτισμός» τούς απειλεί

Μία «χαμένη» φυλή που ζει μέσα στις τροπικές εκτάσεις του Αμαζονίου κοντά στο Εθνικό Πάρκο Μανού στο νότιο τμήμα του Περού και έχει ελάχιστη έως καθόλου επαφή με τον πολιτισμό ανακαλύφθηκε πρόσφατα ενώ φωτογραφίες από την καθημερινότητά της είδαν το φως της δημοσιότητας.
Τα μέλη της φυλής Μάσκο-Πίρο, η οποία είναι μόλις μία από τις 100 φυλές που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον κόσμο, ζει μέσα στα δάση απομονωμένη από τον έξω κόσμο.
Μάλιστα για κάποιους η απόπειρα να έρθεις σε επαφή μαζί τους μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη.


Φίλος του θύματος είπε ότι ο θάνατος του είναι μία τραγωδία καθώς ήταν ένας καλός άνθρωπος που ήθελε απλά να τους βοηθάει.
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί κι άλλα τέτοια θανατηφόρα περιστατικά.

«Το μήνυμα που στέλνει η Μάσκο-Πίρο είναι ότι θέλει να μείνει μόνη της», επισημαίνει εκπρόσωπος της οργάνωσης Εθνική Επιβίωση, που έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.  


Mashco-Piro
Μία από τις περίπου 100 «χαμένες φυλές» του πλανήτη. Αν και ο όρος είναι κάπως παραπλανητικός. Οι φυλές αυτές δεν είχαν βρεθεί ποτέ για να χαθούν, απλώς ακόμη και σήμερα παραμένουν ανέγγιχτες από τον πολιτισμό - και βάλτε σε αυτή την τελευταία λέξη όσα εισαγωγικά θέλετε. Οι Μάσκο-Πίρο ζουν στη λεκάνη του Αμαζονίου στο Περού, τη χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό «ανέγγιχτων φυλών» μετά τη Βραζιλία και τη Νέα Γουινέα. Η ύπαρξή τους απειλείται, όπως και όλων των φυλών του είδους τους, από παράνομους υλοτόμους, πετρελαϊκές εταιρείες και άλλους ανάλογους εκπροσώπους του «πολιτισμού» που λέγαμε. Οργανώσεις όπως η Survival International, που διένειμε το σημερινό «Κλικ!», προσπαθούν απλώς να τις καταγράψουν ώστε να μειώσουν την απειλή. Ο ισπανός εξερευνητής Ντιέγκο Κορτίχο, που τράβηξε με τηλεφακό τη φωτογραφία από την αντίπερα όχθη του ποταμού Αλτο Μάντρε ντε Ντιός, δεν είχε κανέναν σκοπό να αναστατώσει τους ιθαγενείς. Παρ' όλα αυτά, από τη στάση και τα βλέμματά τους αποδεικνύεται ότι άθελά του το έκανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips