Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Και εγένετο… ρομποτικό μελίσσι

Επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Χάρβαρντ κατασκεύασαν έναν μηχανισμό που μπορεί να παράγει μαζικά ρομποτικές μέλισσες.

Ο στόχος
Ομάδα ερευνητών του Τμήματος Μικρορομποτικής του Χάρβαρντ ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την κατασκευή ρομποτικών εντόμων. Στόχος τους ήταν εξ αρχής η δημιουργία ρομποτικών εντόμων στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της μέλισσας τα οποία θα μπορούν να κινούνται και να συμπεριφέρονται αυτόνομα αλλά και ως μέλη μιας αποικίας.Ο μηχανισμόςΟι ερευνητές δημιούργησαν έναν μηχανισμό που μοιάζει με ολοκληρωμένο κύκλωμα υπολογιστή. Ο μηχανισμός αποτελείται από 18 διαφορετικά φύλλα από ανθρακόνημα, πλαστικές μεμβράνες, πλακίδια τιτανίου, κεραμικά πλακίδια και διάφορα προσυμπιεσμένα υλικά. Ανάμεσα στα φύλλα υπάρχουν εύκαμπτοι σύνδεσμοι (μικροσκοπικοί μεντεσέδες) οι οποίοι αποτελούν το κλειδί για τη δημιουργία τρισδιάστατων αντικειμένων. Η συσκευή λειτουργεί με μια μόλις κίνηση και αμέσως παράγει μια μηχανική μέλισσα.

Οι ερευνητές τοποθετούν στην συνέχεια πάνω στις ρομπο-μέλισσες τσιπάκια ελέγχου της κίνησης και αισθητήρες για να κινούνται και να συμπεριφέρονται όπως οι μέλισσες μιας αποικίας. Επόμενο βήμα είναι η βελτίωση του μηχανισμού ώστε οι ρομποτικές μέλισσες να «γεννιούνται» με εμφυτευμένα στο εσωτερικό τους τα τσιπάκια και τους αισθητήρες.


Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips