Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο έρωτας το πατρικό ένστικτο και η θετική σκέψη

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι
συναισθηματικά από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα
όταν τους έχει βρει το «βέλος» του έρωτα
Οι δεσμευμένοι άνδρες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο στη θέα ενός μωρού.
Έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με γονεϊκούς δεσμούς εμφανίζουν οι ερωτευμένοι και κυρίως οι άνδρες όταν βλέπουν μωρά, υποστηρίζουν ισραηλινοί επιστήμονες.
 Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν, το γεγονός αυτό ενδεχομένως να υποδεικνύει ότι οι άνδρες έχουν τα μωρά στο μυαλό τους περισσότερο από όσο θα ήθελαν να παραδεχθούν ή ότι προβληματίζονται με την επιθυμία της συντρόφου τους να αποκτήσει παιδί.Άνδρες με πατρικό ένστικτο

Η ερευνητική ομάδα της δρος Φέλντμαν χρησιμοποίησε την τεχνική του εγκεφαλογραφήματος για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας 65 εθελοντών - νέοι γονείς, ερωτευμένα ζευγάρια και άτομα εκτός σχέσης – ενόσω έβλεπαν διάφορες φωτογραφίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και φωτογραφίες των δικών τους ή άλλων μωρών.

Στην όψη άγνωστων μωρών, οι γονείς και οι «φρεσκοερωτευμένοι» εμφάνιζαν εντονότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονταν με τους γονεϊκούς δεσμούς - όπως τον επικλινή πυρήνα, τον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου και την αμυγδαλή – συγκριτικά με τους ελεύθερους συμμετέχοντες. Η εγκεφαλική αντίδραση μάλιστα ήταν μεγαλύτερη στην περίπτωση των γονιών που έβλεπαν φωτογραφίες των παιδιών τους.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα αυτά αναλυτικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι μητέρες και οι άνδρες που βρίσκονταν σε σχέση ήταν εκείνοι που εμφάνιζαν την εντονότερη δραστηριότητα στις συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, συγκριτικά με τους πατέρες και τις γυναίκες που βρίσκονταν σε σχέση.

«Κάτι τέτοιο δείχνει ότι ακόμα και αν δεν το γνωρίζουν, το σώμα των ερωτευμένων προετοιμάζεται ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο απόκτησης παιδιών» σχολιάζει η ερευνήτρια Χέλεν Φίσερ από το Πανεπιστήμιο Ράτζερς, στη Νέα Υόρκη.

Ευαισθησίες γένους αρσενικού


Τα ευρήματα της μελέτης, κατά την Φίσερ, καταρρίπτουν την αντίληψη ότι οι άνδρες ενδιαφέρονται λιγότερο για τα παιδιά σε σχέση με τις γυναίκες. «Δείχνει ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τους άνδρες» καταλήγει.

Πρόσφατα μάλιστα, μελέτη της δρος Φίσερ στην οποία είχαν λάβει μέρος 6.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ είχε δείξει ότι οι άνδρες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σε μια μακροχρόνια σχέση με μια γυναίκα που μπορεί να μην τους έλκει σεξουαλικά, αλλά διαθέτει όλα τα υπόλοιπα προτερήματα που αναζητούσαν σε μια σύντροφο.

«Οι άνδρες ερωτεύονται ταχύτερα από ότι οι γυναίκες, αλλά το ίδιο συχνά με αυτές» υποστηρίζει η δρ Φίσερ. «Έχουν περισσότερες πιθανότητες να θέλουν να συζήσουν με το έτερο τους ήμισυ και να δώσουν στη σχέση τους έναν κοινωνικό χαρακτήρα μέσα στον πρώτο κιόλας χρόνο, συγκριτικά με τις γυναίκες, ενώ στο τέλος μιας σχέσης αντιμετωπίζουν 2,5 φορές υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας σε σχέση με τις γυναίκες» προσθέτει.

Η προστατευτική «ομπρελίτσα» του έρωτα


Σε μια άλλη μέλετη, η δρ Φέλντμαν και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι ο έρωτας λειτουργεί σαν μια προστατευτική ροζ «ομπρελίτσα» η οποία προστατεύει τους ερωτευμένους από τα αρνητικά συναισθήματα.

Συγκεκριμένα, έδειξαν σε 55 «φρεσκοερωτευμένους» και 57 ελεύθερους έξι βιντεάκια, από τα οποία τα δύο ήταν φτιαγμένα με τρόπο ώστε να πυροδοτήσουν θετικά συναισθήματα και άλλα δύο αρνητικά. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, οι συμμετέχοντες ήταν καλωδιωμένοι προκειμένου να καταγράφονται τα επίπεδα του στρες που βίωναν κάθε φορά.

Ενώ λοιπόν οι ελεύθεροι εμφάνιζαν σημάδια στρες κατά την παρακολούθηση των αρνητικών βίντεο, οι ερωτευμένοι έδειχναν να μένουν ανεπηρέαστοι.

Tα ευρήματα παρουσιάστηκαν μέσα από το επιστημονικό έντυπο «Emotion».

«Η ευφορία που συνοδεύει τον έρωτα λειτουργεί ως προστατευτικός “ρυθμιστής”, ώστε να μην ανταποκρινόμαστε στα αρνητικά συναισθήματα» εξηγεί η δρ Φέλντμαν.

Εξελικτικό «όπλο» για την απόκτηση απογόνων

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε, κατά τους ειδικούς, να έχει εξελικτική σημασία: καταστέλλοντας τα αρνητικά συναισθήματα, τα νέα ζευγάρια δημιουργούν ευκολότερα έναν δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έρχονται πιο κοντά.

«Χρειάζεται να είμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ερωτευτεί, αλλιώς δεν υπάρχει αίσθηση ασφάλειας» επισημαίνει η δρ Φέλντμαν.

«Κάτι τέτοιο δείχνει ότι ο έρωτας είναι σημαντικός και ικανός να περιορίσει τα επίπεδα του στρες» σχολιάζει ο Πολ Ζακ από το Πανεπιστήμιο του Κλερμόντ, στην Καλιφόρνια. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης οξυτοκίνης, η οποία έχει ηρεμιστικές ιδιότητες, πιθανότατα ευθύνονται για κάτι τέτοιο.


Ειρήνη Βενιού στο Βήμα


Πώς ο έρωτας «χτυπά» τον εγκέφαλο

 Μελέτες δείχνουν ότι δρα σαν ναρκωτικό, προκαλεί χαρά αλλά και άγχος και σταδιακώς... μισοσβήνει.

Ο έρωτας που σήμερα έχει την τιμητική του προκαλεί μεγάλη «τρικυμία» στον οργανισμό. Ο καρδιακός παλμός αυξάνεται, η κοιλιά γίνεται… κόμπος και ο ερωτευμένος αισθάνεται ότι βρίσκεται μέσα σε ένα «τρενάκι του λούνα παρκ» που τη μια στιγμή τον ανεβάζει στα ουράνια και την επόμενη τον ρίχνει στα… τάρταρα.

Η επιστήμη έρχεται να εξηγήσει όλο αυτό το «παραλήρημα» και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι ο έρωτας ξεκινά από τον εγκέφαλο. Διαφορετικές μελέτες συνηγορούν υπέρ αυτής της άποψης.

Ερωτας σαν… ναρκωτικό

Για παράδειγμα μικρή μελέτη που διεξήχθη σε 10 γυναίκες και επτά άνδρες που δήλωναν βαθιά ερωτευμένοι έδειξε ότι ο έρωτας δρα στον εγκέφαλο σαν… ναρκωτικό. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μαγνητικές τομογραφίες στους εθελοντές οι οποίοι είχαν ερωτική σχέση από έναν μήνα ως δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της τομογραφίας οι επιστήμονες έδειχναν στον κάθε εθελοντή ή εθελόντρια μια φωτογραφία του αγαπημένου τους προσώπου καθώς και μια δεύτερη ενός ατόμου που έμοιαζε αλλά δεν ήταν το αντικείμενο του πόθου τους.

Όπως φάνηκε ο εγκέφαλος των «ερωτοχτυπημένων» ατόμων αντιδρούσε στην εικόνα του αγαπημένου «ανάβοντας» στις περιοχές που υπό φυσιολογικές συνθήκες εμπλέκονται στα κίνητρα και στην ανταμοιβή.

«Το έντονο πάθος ενεργοποιεί στον εγκέφαλο το ίδιο σύστημα που ενεργοποιείται όταν ένα άτομο είναι εθισμένο στα ναρκωτικά» εξηγεί ο Αρθουρ Αρον, ψυχολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρουκ που ήταν ο ένας εκ των δύο κύριων συγγραφέων της σχετικής μελέτης. Με άλλα λόγια, το «εθισμένο» άτομο αποζητά το αντικείμενο του πόθου του σαν ναρκωτικό.

Το άγχος για το «έπαθλο»

Αυτός ο «εθισμός» προκαλεί στιγμές ευχαρίστησης αλλά και στιγμές μεγάλου άγχους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο έρωτας αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτσι φτιαγμένος ώστε το άτομο να επιλέγει έναν ερωτικό σύντροφο αλλά και να προσπαθεί ασταμάτητα να κερδίζει το ενδιαφέρον του συντρόφου αυτού, φθάνοντας ακόμη και στα άκρα προκειμένου να το επιτύχει. «Όταν είμαστε ερωτευμένοι αισθανόμαστε χαρούμενοι αλλά και αγχωμένοι» σημειώνει η Λούσι Μπράουν, νευροεπιστήμονας από το Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη και έτερη συγγραφέας της μελέτης και προσθέτει: «Το άλλο πρόσωπο γίνεται στόχος ζωής, ουσιαστικά μετατρέπεται σε… έπαθλο».

Η δρ Μπράουν αναφέρει ότι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή αποτελεί σημαντικό τμήμα για την επιβίωσή του. «Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε ότι κάτι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά» λέει η ειδικός. Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, η επιθυμία να νιώθουμε καλά με το ταίρι μας είναι ισχυρότερη από εκείνη για σεξ.

Σβήνει ο έρωτας;

Ωραία όλα αυτά. Όταν όμως κατακτήσουμε το «έπαθλο», όταν το αντικείμενο του πόθου γίνει επιτέλους δικό μας, ο έρωτας σβήνει;

Όχι πλήρως, λέει ο Αρον. Σε μια άλλη μελέτη ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις μαγνητικές τομογραφίες 10 γυναικών και επτά ανδρών που ήταν παντρεμένοι επί 21 χρόνια κατά μέσο όρο και δήλωναν ότι συνέχιζαν να είναι τρελά ερωτευμένοι με τον/τη σύντροφό τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και σε αυτούς τους εθελοντές ενεργοποιούνταν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με το δέσιμο με τους άλλους ανθρώπους και με την απόλαυση της επιβράβευσης όταν κοίταζαν φωτογραφίες των συντρόφων τους.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους, το σταθερό μοτίβο είναι μια σταδιακή μείωση του παθιασμένου έρωτα αλλά μια αύξηση του δεσίματος, η οποία επιτρέπει στους συντρόφους να μένουν μαζί για μεγάλο διάστημα ώστε να μεγαλώσουν παιδιά» τονίζει ο δρ Αρον.

Πάντως ο ερευνητής υπογραμμίζει ότι οι μελέτες του εγκεφάλου μαρτυρούν πως ότι ο έρωτας μεταλλάσσεται με την πάροδο του χρόνου. «Οσο περισσότερα χρόνια μένουν δυο άνθρωποι μαζί, τόσο περισσότερο συνηθίζουν μέσα στη σχέση, δεν φοβούνται ότι ο σύντροφος τους θα τους εγκαταλείψει και έτσι σταδιακά φεύγει εκείνη η συνεχής ‘επιθυμία’ για τον άλλον».
 

Θεοδώρα Τσώλη στο ΒήμαΗ θετική σκέψη μακραίνει τη ζωή 

 Αν πιστεύετε ότι είστε υγιείς, πιθανότατα θα ζήσετε περισσότερα χρόνια.


Εάν δηλώνετε ότι είστε καλά, τότε έχετε σημαντικές πιθανότητες να είστε πράγματι καλά για πολύ, πολύ καιρό. Μια νέα μελέτη ψυχολόγων του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης έδειξε ότι όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι ήταν πολύ καλά στην υγεία τους, αντιμετώπιζαν μακροπρόθεσμα πολύ μικρότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνους που ανέφεραν ότι δεν είναι καθόλου καλά.

Επουλωτική η θετική σκέψη

Τα αποτελέσματα αυτά φάνηκε μάλιστα να ισχύουν ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που επιδρούν στη μακροζωία, όπως το κάπνισμα, οι χρόνιες ασθένειες και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα νέα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προηγούμενων μελετών σύμφωνα με τα οποία η θετική σκέψη δρα «επουλωτικά» για τον οργανισμό.

Η μελέτη των ειδικών από τη Ζυρίχη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 σε περισσότερους από 8.000 εθελοντές. Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν οι ίδιοι το επίπεδο της υγείας τους ενώ τους υπέβαλαν και σε ιατρικές εξετάσεις.

Τρεις δεκαετίες αργότερα η εξέταση επαναλήφθηκε και οι ερευνητές είδαν ότι οι εθελοντές που είχαν δώσει εξαρχής θετικές απαντήσεις σχετικά με την υγεία τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε σύγκριση με εκείνους που είχαν δώσει αρνητικές απαντήσεις.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Φέε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης «τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι η υγεία τους είναι πολύ καλή πιθανότατα διαθέτουν χαρακτηριστικά που τους βοηθούν να διατηρούν σε καλό επίπεδο την υγεία τους ή και να τη βελτιώνουν. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τη θετική στάση για τη ζωή, την αισιόδοξη ματιά στα πράγματα και ένα θεμελιώδες επίπεδο ικανοποίησης με τη ζωή».

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου και στα δύο φύλα

Από τη μελέτη προέκυψε συγκεκριμένα ότι οι άνδρες που περιέγραφαν την υγεία τους ως «πολύ κακή» είχαν 3,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στο διάστημα των τριών δεκαετιών σε σύγκριση με όσους περιέγραφαν την υγεία τους ως «πολύ καλή».

Στις γυναίκες οι πιθανότητες θανάτου ήταν 1,9 φορές μεγαλύτερες σε όσες ανέφεραν ότι δεν ένιωθαν καλά σε σύγκριση με εκείνες που ανέφεραν ότι ένιωθαν θαυμάσια.

Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη που αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ της αξιολόγησης που κάνει το ίδιο το άτομο σχετικά με την υγεία του και τον κίνδυνο θνησιμότητας που διατρέχει.

Οι συγγραφείς της τονίζουν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τον ευρύ ορισμό που δίνει στην έννοια της υγείας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον οποίον η υγεία δεν αφορά μόνο την απουσία ασθένειας, αλλά αποτελεί έναν συνδυασμό κοινωνικής, ψυχικής και φυσικής ευημερίας.
Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips