Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Σκέψεις για τον φιλοσοφικό στοχασμό

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υπερασπίζονται την άποψη ότι η φιλοσοφία πέθανε.
Ίσως επειδή ήλπιζαν ότι θα βρούν εκεί εύκολα την αλήθεια όλου του κόσμου μέσα απο λογικά μονοπάτια ή ίσως να υφέρπει η σκοπιμότητα του να γίνει ο άνθρωπος μη σκεπτόμενος, ώστε να υιοθετεί ευκολότερα πρακτικές και πολιτικές, όντας πλέον άβουλος συνεπεία της ελαχιστοποίησης της κριτικής του σκέψης.
Επίσης ίσως να υπάρχει ο φόβος ότι οι άνθρωποι της διανόησης που έφυγαν απο τη ζωή δεν θα ξεπεραστούν απο νεότερους, όπως επίσης και ότι οι δυνατότητές της έχουν εξαντληθεί.
Αμφισβητώ σθεναρά και τα δύο τελευταία ενδεχόμενα.
Θεωρώ τον φιλοσοφικό στοχασμό ως αναπόσπαστο συστατικό της ανθρώπινης υπόστασης και επιπροσθέτως την φιλοσοφία ως μια δυναμική, εξελισσόμενη επιστήμη οδηγό του κόσμου.
Είναι το διαρκές γιατί και το πώς του ανθρώπινου νού που μας έφερε απο την πρώτη μας εμφάνιση στο σήμερα.
Αν σταματήσω να διαλογίζομαι, να αμφισβητώ και να ρωτώ, σταματώ και να εξελίσσομαι, σταματώ να είμαι ενεργό μέλος ενός ζωντανού οργανισμού, όπως η φύση που με περιβάλλει και μέσα απο αυτήν αναδύθηκα.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips