Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

Αόρατος μανδύας προστατεύει από σεισμούς

Κάνει τα σεισμικά κύματα να μη «βλέπουν» το κτίριο και να περνούν δίπλα του αφήνοντάς το ανέπαφο.
Μια λαστιχένια ασπίδα που θα κάνει τα κτίρια «αόρατα» στα σεισμικά κύματα προτείνουν βρετανοί επιστήμονες ως λύση προστασίας των ευαίσθητων εγκαταστάσεων από τους σεισμούς.
Η ιδέα, η οποία βασίζεται στις ίδιες αρχές με αυτές του «αόρατου μανδύα» που καλύπτει αντικείμενα από τα κύματα του φωτός, βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο, οι εμπνευστές της όμως ελπίζουν ότι θα την υλοποιήσουν στο κοντινό μέλλον.

Ασπίδα από τα σεισμικά κύματα

Ερευνητές της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανακάλυψαν με θεωρητικά μοντέλα ότι αν ορισμένα μέρη ενός κτιρίου καλυφθούν με καουτσούκ πεπιεσμένο με ειδικό τρόπο, τα σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν στο έδαφος δεν «βλέπουν» το οικοδόμημα. Ως αποτέλεσμα, περνούν γύρω από τη δομή του σαν αυτό να μην υπάρχει αφήνοντάς το ανέπαφο από τον σεισμό.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στις ίδιες αρχές με αυτές των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη ενός «αόρατου μανδύα» ο οποίος θα κρύβει αντικείμενα από τα κύματα του φωτός κάνοντάς τα αόρατα.

Κατόρθωσαν όμως να τις επεκτείνουν – έστω και θεωρητικά – σε ένα άλλο είδιος κυμάτων, τα ελαστικά κύματα των σεισμών. Επίσης, ενώ οι απόπειρες του είδους απαιτούν τη χρήση μεταϋλικών (υλικών με ιδιότητες που δεν συναντώνται στη φύση) εδώ το «φαινόμενο του μανδύα» επιτυγχάνεται με ένα απλό υλικό καθημερινής χρήσης.

Σημαντική καινοτομία

Η επέκταση των αρχών αυτών και σε άλλου είδους κύματα εκτός από αυτά του φωτός (όπως π.χ. τα ηχητικά) αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τους επιστήμονες και για τον λόγο αυτό η ανακάλυψη των μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ θεωρείται σημαντική, πόσω μάλλον δε εφόσον υπόσχεται προστασία από φυσικές – και όχι μόνο – καταστροφές.

«Δείξαμε θεωρητικά ότι πιέζοντας εκ των προτέρων ένα φυσικά διαθέσιμο υλικό – το καουτσούκ – επιτυγχάνεται κάλυψη από ένα συγκεκριμένο τύπο ελαστικών κυμάτων. Η ομάδα μας τώρα εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη γενικότερων θεωριών και την κατανόηση του πώς αυτή η θεωρία μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» δήλωσε ο Γουίλιαμ Παρνέλ, επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society A».

Αν οι προσπάθειες επιτύχουν, ο αντισεισμικός «αόρατος μανδύας» τους θα προσφέρει όπως τονίζουν πολύτιμη προστασία σε «ευαίσθητα» κτίρια όπως οι πυρηνικοί σταθμοί, οι πυλώνες της ΔΕΗ ή οι κυβερνητικές υπηρεσίες, όχι μόνο από τις σεισμικές δονήσεις αλλά και από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Λαλίνα Φαφούτη στο Βήμα 

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips