Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί η τελευταία μπουκιά σοκολάτας είναι η καλύτερη

Η απόλαυση της σοκολάτας... αποθεώθηκε στην ταινία Chocolat
με τη Ζιλιέτ Μπινός και τον Τζόνι Ντεπ
 
Μελέτη δείχνει ότι όταν γνωρίζουμε πως η απόλαυση θα τελειώσει ευχαριστιόμαστε περισσότερο τις τελευταίες στιγμές της.
Η τελευταία μπουκιά σοκολάτας είναι και η καλύτερη, αναφέρουν ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Για ποιον λόγο; Επειδή όταν κάποιος γνωρίζει ότι η απόλαυση θα τελειώσει, ευχαριστιέται περισσότερο τις τελευταίες στιγμές της.

Το καλύτερο για το τέλος

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science» ενισχύουν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε, ότι δηλαδή «αφήνουμε πάντα το καλύτερο για το τέλος». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Εντ Ο’ Μπράιαν «το τέλος των διαφορετικών εμπειριών μάς επηρεάζει με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς είναι να μας υποκινεί να βλέπουμε την κατάσταση θετικά».

Ο ερευνητής εξήγησε ότι στο πλαίσιο της θετικής θεώρησης του τέλους που έρχεται, το άτομο σκέφτεται ότι πρέπει να αδράξει το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος της εμπειρίας, παρότι αυτή θα τελειώσει. «Η σκέψη είναι να αποκομίσω το καλύτερο από την εμπειρία όσο ακόμη μπορώ». Συμπλήρωσε ότι είναι επίσης πιθανό να έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε το «happy end» στις διαφορετικές εμπειρίες μας.

Το γλυκό… πείραμα

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ο Ο’ Μπράιαν και οι συνεργάτες του έδωσαν σε 52 φοιτητές και φοιτήτριες πέντε διαφορετικές γεύσεις σοκολάτας και τους ζήτησαν να βαθμολογήσουν την ευχαρίστησή τους καθώς έτρωγαν την κάθε σοκολάτα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος ορισμένοι εθελοντές ειδοποιήθηκαν ότι η σοκολάτα που θα έτρωγαν θα ήταν και η τελευταία ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Όπως φάνηκε όσοι εθελοντές είχαν ειδοποιηθεί για το τέλος της απόλαυσης χαρακτήρισαν την τελευταία σοκολάτα τους και την πιο γευστική σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκαν ποια από τις σοκολάτες με τις διαφορετικές γεύσεις τους άρεσε περισσότερο, εκείνοι που γνώριζαν από πριν ποια σοκολάτα θα κατανάλωναν τελευταία την επέλεξαν ως την πιο γευστική δύο στις τρεις φορές. Αντιθέτως όσοι δεν γνώριζαν όταν έτρωγαν τις σοκολάτες ποια γεύση θα ήταν η τελευταία επέλεξαν τη συγκεκριμένη γεύση ως την καλύτερη μόνο στο 22% των περιπτώσεων.

Συνηθισμένοι στο «happy end»

Σύμφωνα με τους ερευνητές «έχουμε συνηθίσει πολλές εμπειρίες μας να έχουν ευτυχισμένο τέλος – από τις ταινίες και τα σόου που βλέπουμε ως το επιδόρπιο στο τέλος ενός γεύματος. Ετσι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν τη γενική προσδοκία ότι τα πράγματα τελειώνουν καλά».

Τα ευρήματα αυτά φαίνεται να αφορούν πολλές και διαφορετικές πτυχές της ζωής μας. Για παράδειγμα, όπως λένε οι ερευνητές, σε μια συνέντευξη για την εύρεση εργασίας ο υποψήφιος που εμφανίζεται τελευταίος μπορεί να έχει καλύτερη τύχη από εκείνον που περνά πρώτος από συνέντευξη.
Θεοδώρα Τσώλη στο Βήμα
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips