Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Κλεοπάτρα: Μετά από 21 αιώνες συνεχίζει να «μαγεύει»!

Η διεθνής αρχαιολογική κοινότητα με «στραμμένα τα μάτια» στην Taposiris Magna !
Μωσαϊκό δαπέδου από τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τον Δημήτριο τον Αλεξανδρινό, καλλιτέχνη μωσαϊκών, το οποίο αναπαριστά την Tapostris Magna. 
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν η Δομινικάνη Κάθλιν Μαρτίνεζ αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της, να ανακαλύψει τον τάφο της Κλεοπάτρας.


Ωστόσο αν και στην πορεία των ερευνών βρέθηκαν σημαντικές ενδείξεις και ευρήματα, μετά τις πρόσφατες βίαιες ταραχές που ξέσπασαν στην Αίγυπτο οι ανασκαφές σταμάτησαν. Τώρα οι νέες αρχές της Αιγύπτου ξαναδίνουν στην Μαρτίνεζ την άδεια να συνεχίσει το έργο της, μία έρευνα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και την διεθνή υποστήριξη Η Μαρτίνεζ αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια των ταραχών εκλάπησαν ευρήματα αλλά και αρκετός από τον εξοπλισμό των ανασκαφών, ζημία την οποία προτίθενται να καλύψουν με χρηματοδότηση τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στο πλευρό της Μαρτίνεζ συμπαραστέκεται και η υψηλότερη τεχνολογία με τον εξέχοντα κινέζο επιστήμονα Tze-Chuen [1] ο οποίος θα εργαστεί στην κατασκευή ενός υψηλής τεχνολογίας ρομπότ και με το οποίο θα διευκολυνθεί η αναζήτηση του τάφου της Κλεοπάτρας. Η τοποθεσία βρίσκεται μέσα στον ναό του Όσιρι, στην αρχαία Taposiris Magna -στο σημερινό Abusir- 50 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας,.

Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από 4 χρόνια βγάζοντας στο «φως» σημαντικά ευρήματα που καθιστούν την τοποθεσία ιδανική και ενισχύουν την θεωρία ότι μέσα στο Ναό έχουν ταφεί η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος. Στην Αίγυπτο υπάρχουν 14 περιοχές ίδιες με αυτήν που στη φαραωνική εποχή καλούνταν [περτ-οσερ], «τόπος του Όσιρι». Και γνωρίζουμε από τον Πλούταρχο ότι ετάφησαν και οι δύο μαζί, είπε ο επιφανής Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουας που συνεργάστηκε με την Μαρτίνεζ.

Στην πραγματικότητα αυτός ο Ναός, είναι αφιερωμένος στον Θεό Όσιρι. Μετά την έναρξη της ανασκαφής ανακαλύφτηκε το πρώτο «σημάδι», η «κατάθεση» όπως χαρακτηρίζεται [το θεμέλιο]. Στην αρχαία Αίγυπτο -και στα χρόνια της βασιλείας των Πτολεμαίων- όταν άρχιζαν να χτίζουν έναν ναό, πρώτα έπρεπε να κάνουν μία γιορτή [τελετουργία] στο τέλος της οποίας κατέθεταν «υλικό» για να δείξουν ότι στην θέση αυτή θα χτιζόταν ναός. Και αυτός ο ναός, πρόσθεσε ο Ζάχι Χαουας, αποδείχτηκε ότι χτίστηκε την εποχή της βασιλείας τουΠτολεμαίου Δ΄ (Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ, 245-204 π.Χ.).

Άλλο σημαντικό εύρημα, είναι ο ναός της Θεάς Ίσιδας που βρίσκεται μέσα στον ναό του Όριρι ! Επίσης στον κύριο ναό, βρήκαμε ένα νόμισμα που στην μία πλευρά του έχει ευδιάκριτο το σχήμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά το πιο σημαντικό είναι το όμορφο κεφάλι της Κλεοπάτρας, πράγμα που αποδεικνύει ότι μέσα στο ναό υπήρχε παρεκκλήσι, ένας δηλαδή μικρότερος ναός που χτίστηκε από την ίδια την Κλεοπάτρα. Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι τα 22 νομίσματα που έχουν την εικόνα της.

Έξω και ανατολικά από τον ναό, σε απόσταση 500 μέτρων ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα Ελληνορωμαϊκά νεκροταφεία. Και μέχρι τώρα ανασκάφτηκαν 27 τάφοι λαξευμένοι σε διαφορετικά επίπεδα, και μέσα σε αυτούς τους τάφους βρέθηκαν μούμιες, δύο εκ των οποίων επιχρυσωμένες.

Επίσης πλησίον και δυτικά του ναού εντοπίστηκε και άλλο μεγάλο νεκροταφείο, γεγονός που δείχνει ότι μέσα στον κυρίως ναό πρέπει να έχει ταφεί κάποιος πολύ-πολύ σημαντικός. Διότι σύμφωνα με τη γνώση που έχουμε, εάν δεν υπήρχε μέσα στον ναό του Όσιρι ένας πολύ σημαντικός τάφος, τότε δεν θα είχαν ταφεί έξω από αυτόν οι άλλοι ευγενείς ή και οι υπάλληλοι τους.

Μετά και όλα αυτά έγινε χρήση ανιχνευτών ραντάρ, και η ανάγνωση έδειξε τρεις περιοχές μέσα στον ναό, που μία θα μπορούσε να είναι η είσοδος στον τάφο, είσοδος που οδηγεί 25 μέτρα προς τα κάτω, εκεί υπάρχει βάσιμη η ελπίδα ότι βρίσκονται οι τάφοι της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου. (επάνω εικόνα όπως είναι σήμερα ο τόπος των ανασκαφών)

Και αν πραγματικά είναι οι τάφοι τους, όπως όλα δείχνουν, τότε θα έχουμε την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον 21ου αιώνα.

Για εμάς τους Έλληνες, ανεξάρτητα αν αυτές οι ανασκαφές φέρουν στο «φώς» τον τάφο της Κλεοπάτρας, ήδη τα ευρήματα που έχουν αναδειχθεί θεωρούνται πολύ σημαντικά, εφόσον αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την αδιαμφισβήτητη καταγωγή των Μακεδόνων βασιλέων της Αιγύπτου. Οι επιγραφές και οι σφραγίδες που βρέθηκαν το μαρτυρούν.
Στην εικόνα εύρημα με ανάγλυφη στρογγυλή σφραγίδα στην οποία πιθανόν να αναγράφεται η ονομασία του μήνα [ΔΑ]ΔΟΦΟΡΙ[..], οδηγώντας έτσι στο συμπέρασμα πως η δυσανάγνωστη συνέχεια θα αναγράφει την αντίστοιχη ονομασία από το αρχαίο μακεδονικό μηνολόγιο. Σύμφωνα με το αρχαίο μηνολόγιο των Δελφών, τα Δαδοφόρια ήταν ο σημερινός μήνας Ιανουάριος (περισσότερα για το αρχαίο μακεδονικό μηνολόγιο διαβάστε εδώ...).


Πηγές & Βιβλιογραφία

Ζάχι Χαουάς, Αρχαιολόγος, Έδρα Αιγυπτιολογίας, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Καϊρου.

Dr Kathleen Martinez, Heritage-Key, A young archaeologist from the Dominican Republic, has been excavating a site near Alexandria.

National Geographic News, Cleopatra Bust Among Treasures Found in Egypt Temple

Dominican Today, "Cleopatra hunter Martinez makes National -Geographic cover"

Győző Vörös, "Taposiris Magna: A Temple, Fortress of Egypt, Egypt Εxcavation Society of Hungary"

[1] Ο Ng Tze-Chuen έχει συνεργαστεί με την ΝΑΣΑ και το διαστημικό κέντρο ερευνών της Ρωσίας.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips