Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Σημεία στίξης, προσωπικότητα και πολιτική

Σημεία στίξης και προσωπικότητα.
Το άρθρο αυτό ενδιαφέρει όλους εμάς που γράφουμε και ξαναγράφουμε τις απόψεις μας χρησιμοποιώντας κατ επανάληψη κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στίξης. Σύμφωνα με το βιβλίο "Η πραγματικότητα της προσωπικότητας "(Personality Reality) του Πάτρικ Γιαννέλο πολλά στοιχεία της προσωπικότητας μας μπορούν να εμφανιστούν μέσα από την γραφή μας και ειδικότερα από τα σημεία στίξης! Εσείς τι προτιμάτε; Tο ερωτηματικό; Το θαυμαστικό; Tις τελείες ή μήπως τις παύλες και τους αστερίσκους; 


Αν το αγαπημένο σας σημείο στίξης είναι το ερωτηματικό ( ; ? ) τότε μάλλον ανήκετε στους σκεπτικιστές της παρέας. Αναλύετε τα πάντα και αναρωτιέστε για το κάθε τι. Έχετε την ικανότητα να παρατηρείτε, να αποσπάτε γνώσεις και να τις επεξεργάζεστε στο μυαλό σας προς όφελος σας. Μπορείτε επίσης να εκφράζετε τις σκέψεις σας με ένα πολύ συγκροτημένο τρόπο. Έχετε υπομονή με τους ανθρώπους και έχετε επίσης την δυνατότητα να τους επηρεάζετε μεταδίδοντας τους τις απόψεις σας. Το βασικό σας μειονέκτημα είναι η αναποφασιστικότητα και πολλές φορές η αδυναμία λήψης αποφάσεων!

Το θαυμαστικό (!) σύμφωνα με την γραμματική του χρήση προσδίδει έμφαση και την έννοια του επείγοντος, στα γραφόμενα μας. Η μεγάλη χρήση του δείχνει άτομο γρήγορο και αποφασιστικό. Το άτομο με πολλά θαυμαστικά προδίδει ένα δυναμικό χαρακτήρα, υψηλού προφίλ και ένα άτομο αποτελεσματικό και αποφασιστικό που επίσης έχει την δυνατότητα να επηρεάσει και να κινήσει τα νήματα της ζωής των άλλων ανθρώπων. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι ενώ μπορεί να αντιδρά γρήγορα και αποφασιστικά μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις αντιδράσεις του!

Ο αστερίσκος (*) λειτουργεί σαν σημείο που προσδίδει ιδιαίτερη προσοχή σε μια ιδέα ή λέξη. Εάν χρησιμοποιείτε πολλούς αστερίσκους μάλλον είσαστε ένα πολύ συναισθηματικό άτομο που καταφέρνετε πάντα να εκφράσετε τα συναισθήματα σας στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν. Είσαστε ονειροπόλοι, με έξυπνες ιδέες στις οποίες όμως πάντα κυριαρχεί το συναίσθημα. Έχετε επίσης δυνατή διαίσθηση. Βασικό σας μειονέκτημα όμως είναι η μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις!

Η τελεία (.) σηματοδοτεί το τέλος μιας πρότασης. Οι πολλές τελείες σε ένα κείμενο σκιαγραφούν ένα άτομο που δίνει μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια. Το άτομο αυτό θυμάται τα πάντα , αντιλαμβάνεται τα πάντα και ο μόνος του στόχος είναι η τελειότητα. Μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον του οδηγώντας στο στην τελειότητα και την ολοκλήρωση. Βασικό μειονέκτημα είναι η τρομερά επικριτική του διάθεση και η δυσκολία του να αποδεχτεί τις διαφορετικές απόψεις.

Τέλος εάν η αγαπημένη σας είναι η παύλα (-) , η οποία συμβολίζει την συνέχεια στο νόημα ή την σύνδεση των λέξεων, μάλλον η πρώτη σας προτεραιότητα είναι η συνεχής σας σύνδεση με το περιβάλλον και τους γύρω σας. Είσαστε άνθρωποι που νοιάζονται, τρυφεροί και προσπαθείτε να γεφυρώνετε τα χάσματα με ηρεμία και διάλογο. Δύσκολα διαλύετε σχέσεις! Από την άλλη όμως, το βασικό σας μειονέκτημα είναι ότι πολλές φορές καταπιέζετε τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας και οι άλλοι σας εκμεταλλεύονται!

Σημεία στίξης και πολιτική
Τα σημεία στίξης δεν είναι εντελώς αθώα. Χειραγωγούν τα νοήματα. Μακραίνουν, μικραίνουν, σταματούν, υποννοούν, εντείνουν, επιτείνουν το λόγο του καθενός  κατά το δοκούν.
Στη σελίδα της πολιτικής, είτε ορισμένοι την ονομάζουν μικρή πολιτική και δεν ασχολούνται μαζί της, είτε τη λένε μεγάλη πολιτική και την εκθειάζουν ως κέντρο της ύπαρξής τους, συμβολικά ή μη τα σημεία στίξης έχουν πρωτεύοντα ρόλο.
Τα ''θα'' συνοδεύονται από αμέτρητα αποσιωπητικά ....................................
Οι τελείες βάζουν τέρμα στον οποιοδήποτε αντίλογο. Ακολουθεί η παύλα. Η τελεία και η παύλα.
Τα ερωτηματικά γίνονται μαξιλάρι του απλού πολίτη και μένουν αναπάντητα.
Τα θαυμαστικά αρχίζουν και εκλείπουν.
Αν πεις ''Αλήθεια!' ' βεβαιώνεις το αληθές. Αν πεις ''Αλήθεια;'' φαίνεται πως δεν ξέρεις και ρωτάς.
Η ίδια λέξη είναι.  Η Αλήθεια σκέτη δεν υπάρχει πιά.
'Ενα κόμμα αρκεί να προσθέσει νοήματα, υποσχέσεις, διαβεβαιώσεις και υποκρισία. Σε κώμα η ουσιαστική πολιτική.
Οι παρενθέσεις είναι μικρά διαλείματα του ενδεχόμενου, όχι άμεσης προτεραιότητας, ένας χώρος συντήρησης της ελπίδας όπως ο καταψύκτης ενός ψυγείου.
Τα διαλυτικά  μας έχουν αποσυνθέσει ως κοινωνία. Μαζί με τα ''ναι'' και τα ''όχι'' μας.
Εντός ''εισαγωγικών'' ζούμε σαν υποψήφια πτώματα με προορισμό το νεκροτομείο.

Με απόλυτη ευθύνη μας, όταν σωπαίναμε  στα ''θα'' όταν ελπίζαμε  πως οι σειρές των λέξεων που μας ξεσήκωναν είχαν μέσα αλήθειες και προοπτική.
Είναι παλιές πληγές όλα αυτά, δεν κλείνουν.
'Ολα τα θαυμαστικά  του νεανικού ενθουσιασμού είναι κρεμασμένα στο προσωπικό μας κάτοπτρο.
Τι αναζητάμε σήμερα;
Να μπει μια τελεία.
Να μην είναι άνω τελεία.
Και από την αρχή να φτιάξουμε την καθαρή  σελίδα της ουσιαστικής  πολιτικής γραφής από ανθρώπους για ανθρώπους.
Και αντί να χρησιμοποιούμε ή να  αφομοιώνουμε τόσα στίγματα, ας πάρουμε το μεγάλο μολύβι να διαγράψουμε δια παντός  όλους εκείνους που αναπαράγουν  το θλιβερό παρελθόν που μας έφτασε σε αυτό το τέλμα.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους εκφράζουν   με αξιοπρέπεια το ζητούμενο  που είναι η πολιτική ηθική, η ελεύθερη γνώμη  και ο προβληματισμός έξω από τα στρατόπεδα των αγκυλών και των αγκυλώσεων, έξω από το κάδρο  των  πολιτικών χρωματισμών,  μακριά από το παρασκήνιο της εξουσίας και τις καρέκλες με πήλινα πόδια. Μακριά από τις σκιές που ζωντανεύουν μόνο στο παρασκήνιο. Αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Θα είμαι μαζί τους ηθικά και ουσιαστικά να δώσουμε συντεταγμένες ανθρωπιάς.
Και ας είναι ο ελεύθερος  πολιτικός χώρος όσο η έκταση μιας πλατείας που υπερασπιζόμαστε.
Θα είναι ελεύθερος χώρος έτσι και αλλιώς.
Τελεία και Παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips