Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Μεσόγειος η ελληνική λίμνη (Βίντεο)

Πριν από περίπου δύο χιλιετίες ξεκίνησε το φαινόμενο του αποικισμού των Ελλήνων, που έμελλε να καλύψει σχεδόν όλον τον περίγυρο της Μεσογείου. Η τεράστια εξάπλωση των αποικιών ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο. 
Τα ερείπια Ελληνικών πόλεων που είναι διάσπαρτα σ’ όλη τη Μεσόγειο, δίνουν χειροπιαστή απόδειξη για το μεγαλείο αυτού του πνεύματος.Ποια ήταν τα αίτια του αποικισμού; Ποια η υποδοχή που επεφύλαξαν οι αυτόχθονες στους αποίκους; Οι σχέσεις των αποικιών με τις Μητροπόλεις, καθώς και το πολίτευμα που εγκαθίδρυσαν οι άποικοι, είναι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα με τα οποία ασχολείται η σειρά.


Επ.1 Ναυκρατίς

Το επεισόδιο επιχειρεί μια εισαγωγή στο θέμα του αποικισμού με εικόνες από διάφορες αποικίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζεται η ιστορία της Αιγύπτου και του πολιτισμού της και απαντά στο ερώτημα ποιες ήταν οι τότε σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα.

Η πρώτη αποδεδειγμένη εγκατάσταση Ελλήνων μας παραδίδεται από τον Ηρόδοτο, ο οποίος μας πληροφορεί ότι «στρατόπεδα» είχαν εγκατασταθεί στη διακλάδωση του Νείλου.

Αν και η πόλη της Αλεξάνδρειας έχει ταυτιστεί με την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο, 83 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της συναντάμε μια μοναδική στο είδος της ελληνική εγκατάσταση, τη Ναύκρατι.

Η έλευση του χριστιανισμού και οι διωγμοί κατά των Ελλήνων και του πολιτισμού τους έφερε και το τέλος κάθε αρχαίου ελληνικού στοιχείου.

Η αναβίωση της πνευματικής άνθησης του ελληνισμού στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί μόλις το 1843, χρονιά ίδρυσης της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας.

Η πνευματική μορφή που έχει κατεξοχήν συνδεθεί με την Αλεξάνδρεια είναι ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips