Δευτέρα, 2 Απριλίου 2012

Εγινε το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κεραυνών

Η αναβίωση του Δία.
Ερευνητές ήλεγξαν κεραυνούς χρησιμοποιώντας λέιζερ.
Ερευνητές στη Γαλλία ανέπτυξαν ένα σύστημα λέιζερ με το οποίο κατάφεραν να ελέγξουν κεραυνούς που είχαν δημιουργηθεί τεχνητά. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να κατευθύνουν τον κεραυνό σε σημείο που είχαν προεπιλέξει.Οι πρώτες προσπάθειες

Οι ερευνητές του εργαστηρίου εφαρμοσμένης οπτικής στο Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογιών του Παρισιού (ENSTA ParisTech) προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να ελέγξουν τους κεραυνούς μέσω της χρήση λέιζερ. Στα προηγούμενα πειράματα της η ομάδα χρησιμοποίησε λέιζερ που παρήγαγαν ενέργεια τρισεκατομμυρίων watts για μερικά δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου. Τα λέιζερ ιόνιζαν τον αέρα αλλά δεν είχε επιτευχθεί η πρόκληση μιας ηλεκτρικής εκκένωσης.

Το κεραυνο-λέιζερ

Τον τελευταίο κύκλο πειραμάτων η ομάδα αποφάσισε να τον πραγματοποιήσει σε ειδικά εργαστήρια που βρίσκονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Τουλούζη. Αρχικά οι επιστήμονες επέλεξαν κάποια σημεία «στόχους» και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν πιο ισχυρές και πιο πυκνές δέσμες λέιζερ για να καταφέρουν να δημιουργήσουν ηλεκτρικές εκκενώσεις. Οι στόχοι βρίσκονταν σε απόσταση 2,5 μέτρων από το σημείο όπου θα δημιουργούνταν οι τεχνητοί κεραυνοί.

Πράγματι τα νέα λέιζερ κατάφεραν να «γεννήσουν» κεραυνούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν μετά τη δημιουργία των κεραυνών έθεταν εκτός λειτουργίας τα λέιζερ οι κεραυνοί χτυπούσαν πάντοτε τους κοντινότερους σε αυτούς στόχους. Οταν όμως τα λέιζερ παρέμεναν σε λειτουργία οι ερευνητές κατάφερναν με τη βοήθεια τους να καθοδηγήσουν τους κεραυνούς στους στόχους που εκείνοι επιθυμούσαν.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές θα συνεχίσουν τα πειράματα χρησιμοποιώντας ακόμη πιο ισχυρά λέιζερ για να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη μέθοδο ελέγχου των κεραυνών. Οπως είναι ευνόητο η ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής και ασφαλούς μεθόδου ελέγχου των κεραυνών θα παρείχε προστασία από αυτούς σε κτίρια, εγκαταστάσεις κλπ. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «AIP Advances».

Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips