Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Οι γέροι θα αλλάξουν τον κόσμο;

Photo: Μιχάλης Παππάς
Θα πάω Σύνταγμα για να μάθω το όνομά του. Το όνομά μας είναι οι πράξεις μας. Τι είναι η αυτοκτονία; Πρόσφατα διάβαζα για την αυτοκτονία στους εφήβους. Το κυρίαρχο που έχει γραφτεί από τους επιστήμονες είναι πως η αυτοκτονία στους εφήβους δεν έχει να κάνει με το ότι θέλουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους αλλά θέλουν να γλιτώσουν από τα αβάσταχτα αισθήματα που τους κατακλίζουν. Η αυτοκτονία στους εφήβους συνήθως συνδέεται με κατάθλιψη.


Στις μέρες μας η κατάθλιψη τείνει να συνδεθεί με την ανέχεια και η αυτοκτονία πιθανά με το ακαταλόγιστο. Ακόμα και αν είναι έτσι, το ακαταλόγιστο έχει πάντα το νόημά του και αυτό οφείλουμε να μην το προσπερνάμε, έχει πράγματα να μας πει. Θυμάμαι έναν ψυχικά ασθενή στο κάθισμα ενός λεωφορείου να φωνάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα "Τρόικα" και αμέσως μετά τον απόηχο της φωνής του να χτυπάει δυνατά με το χέρι του το τζάμι, σαν να χτυπάει μια πόρτα. "Τρόικα, τοκ τοκ." Έχει νόημα η φωνή, από όπου και αν ακούγεται, πόσο μάλλον όταν έρχεται από τους αδύναμους που δεν έχουν παρά τη φωνή τους για να διαμαρτυρηθούν, ενίοτε βροντερή φωνή που οδηγεί σε πράξεις όπως η αυτοκτονία. Άνεργοι. Συνταξιούχοι. Ψυχικά ασθενείς.

Και γιατί θα μπορούσε να αυτοκτονήσει ένας γέρος; Είχε τόσο ωραία μέρα στις 4-4-2012. Πώς αποχωρίζεσαι τη ζωή ένα ηλιόλουστο πρωινό στο κέντρο της Αθήνας; Βάρβαρο. Τους βαρυποινίτες στο απόσποσμα τους οδηγούσαν το πρωί. Έχω μια υποψία και ευτυχώς δεν είμαι η μόνη, οι γέροι αυτοκτονούν για να κάνουν ένα δώρο στους νέους. "Ξεσηκωθείτε", λέει, ο 77 χρονος. "Αλλάξτε τον κόσμο", φωνάζει με την ενέργειά του. Δεν είναι τυχαία η τοποθεσία. Δεν υπάρχει αθωότητα στο τυχαίο. "Διαμαρτυρηθείτε, σας κάνω δώρο την έναρξη." 



Αυτή είναι η μετάφραση που κάνω στο σημείωμά του. Δεν είναι τυχαία τα λόγια του. Αν ήταν μοναχικός, θα πέθαινε κάπου ήσυχα, μόνος, χωρίς μάρτυρες, χωρίς προβλέψεις για τις κινήσεις μετά τον θάνατό του. Ο 77χρονος είδε τον θάνατό του, φαντασιώθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια τα όσα θα τον ακολουθούσαν, πίστευε φαίνεται πολύ περισσότερο σε μας από ό,τι εμείς οι ίδιοι. "Πεθαίνω, για να φαντασθώ πως μετέχω σε κιητοποιήσεις που έχουν κοπάσει εδώ και καιρό, το τέλος μου η αρχή σας.", αυτά μου λέει η αυτοπυρπόλησή του. Ακούω πολλούς γέρους τελευταία να λυπούνται τους νέους, σαν οι ίδιοι να έχουν παραιτηθεί. Δεν λυπάμαι κανέναν νέο που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, ο 77 χρόνος είμαι σίγουρη πως ξύπνησε ακόμη περισσότερους με την πράξη του. Ο θάνατος δεν μπορεί να είναι παρά ένα θορυβώδες γεγονός, η αυτοπυρπόληση ενός ανθρώπου στη πλατεία Συντάγματος και ο απόηχος του σημειώματός του, δεν μπορεί να είναι παρά ένα σκάνδαλο που αξίζει να μην κοπάσει ποτέ. Ένα από τα σημειώματα που υπάρχουν στο δέντρο εκείνο της πλατείας, μας υπενθυμίζει τους τραγικούς ποιητές: "Τους νεκρούς δεν τους θάβουμε, τους βάζουμε μπροστά", υπογράφει ο Αισχύλος.

Όταν οι νεκροί βγαίνουν μπροστά, εμείς οφείλουμε να μην κρυφτούμε...
"Τρόικα, τοκ τοκ"


Ανίσα Ντούρα protagon.gr

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips