Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Μια χώρα υπό διαρκή ανασκαφή

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
Αρχαιολογικός χώρος Δήλου. Πηγή
Ακούγεται ίσως υπερβολή να πεις ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσεις σε αυτή τη χώρα θα βρεις από κάτω ίχνη των αρχαίων πολιτισμών της. Αλλά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Οι αρχαιολογικές έρευνες δεν σταματούν ποτέ, βγάζοντας στο φως ευρήματα ενίοτε σημαντικότερα κι από εκείνα που ήδη γνωρίζαμε. Ολόκληρες πολιτείες βρίσκονται θαμμένες και προστατευμένες κάτω από το χώμα (και μέσα στη θάλασσα) σε κάθε γωνιά της χώρας.
Τώρα μπορείτε να δείτε όλες τις ανασκαφές της δεκαετίας 2000-2010 (ανά περιοχή και ανά εφορεία αρχαιοτήτων, βυζαντινών ή προϊστορικών & κλασικών) στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.


Μια ωραία κίνηση από πλευράς του Υπουργείου που όμως αφήνει αθέατη την «σκοτεινή» πλευρά των ανασκαφών. Δεν θα διαβάσεις για τους αφύλαχτους υπό ανασκαφή αρχαιολογικούς χώρους που αφήνουν ανοιχτή την «πόρτα» στους αρχαιοκάπηλους. Ούτε για τα έργα «ανάπτυξης» που σχεδιάζονται σε περιοχές πλούσιες σε αρχαιολογικά ευρήματα. Ούτε για τους ήδη υπάρχοντες αρχαιολογικούς χώρους που μένουν κλειστοί αφού το υπουργείο δεν πληρώνει πια φύλακες. Ούτε για τα ευρήματα που αφότου βγήκαν στην επιφάνεια μένουν να σκονίζονται αναξιοποίητα σε αποθήκες και υπόγεια.

Βέβαια από το τίποτα, καλό και το pdf που μας μεταφέρει εικόνες-ψήγματα της ιστορίας του τόπου μας που δεν θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε διαφορετικά.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips