Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

Η αρχαία αρχιτεκτονική έμπνευση για “πράσινο” τσιμέντο

Εμπνεόμενοι από τους αρχαίους Ρωμαίους και Αιγύπτιους, μηχανικοί του Drexel University ανέπτυξαν μια“πράσινη” ποικιλία του τσιμέντου Πόρτλαντ χρησιμοποιώντας ορισμένα όμοια υλικά και ακολουθώντας παραπλήσιες μεθόδους.
Η εν λόγω μέθοδος παραγωγής συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 97% και στον περιορισμό του κόστους κατά 40% σε σύγκριση με την παραγωγή του συμβατικού τσιμέντου Πόρτλαντ.
Ο τσιμέντο των ερευνητών του Drexel University είναι μια παραλλαγή αλκαλικώς ενεργοποιηµένου τσιμέντου το οποίο προέρχεται από τη μείξη ενός υποπροϊόντος (σκωρία µε ασβεστόλιθο) και δεν απαιτεί θέρμανση για την παραγωγή του.


Το τσιμέντο αυτό αποτελείται σε ποσοστό 68% από μη πυρακτωμένο ασβεστόλιθο έναντι μόνο 5% στο συμβατικό Πόρτλαντ.


Οι επιστήμονες θεωρούν πως η μέθοδος αυτή αποτελεί μια καλή λύση για την περιβαλλοντικά φιλική δόμηση στις χώρες που η ζήτηση για οικοδομές βρίσκεται σε άνοδο.


Οι Αρχαίου Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μια παρόμοια μέθοδο στην κατασκευή των πυραμίδων, με ένα μείγμα συμπαγούς ασβεστόλιθου, οξείδιο του ασβεστίου και διατομική γη.


Οι Ρωμαίοι αντίστοιχα, χρησιμοποιούσαν ηφαιστειακή τέφρα, οξείδιο του ασβεστίου, άμμο και νερό, όπως στη μέθοδο pozzalana.


Η ερευνητική ομάδα φιλοδοξεί να δημιουργήσει πιο προσιτά οικοδομικά υλικά για περιθωριοποιημένους πληθυσμούς που ζουν σε φαβέλες, αλλά και να ενεργοποιήσει επιχειρήσεις παραγωγής περιβαλλοντικά φιλικών οικοδομικών υλικών χαμηλού κόστους σε χώρες όπως η Ινδία.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips