Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

«Παγοπόλεμος» στο δακτυλίδι F του Κρόνου

Μέσα στον κύκλο εικονίζεται ένα μίνι-τζετ.
Το φαινόμενο κατέγραψε το Cassini στο δακτύλιο F του Κρόνου.
 
Το Cassini κατέγραψε εντυπωσιακές συγκρούσεις παγωμένων αντικειμένων.
 Eνα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο εντόπισε και κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του τα τελευταία οκτώ χρόνια. Εντόπισε μεγάλα «παγάκια» να κινούνται στον εξωτερικό και πιο περίεργο δακτύλιο του Κρόνου, τον δακτύλιο F. Τα παγωμένα αντικείμενα συγκρούονται με τον δακτύλιο δημιουργώντας κοσμικές «ουρές» μήκους δεκάδων χιλιομέτρων.Το φαινόμενο

Ο δακτύλιος F βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιάδων χλμ από τον δακτύλιο Α που είναι ο εγγύτερος δακτύλιος στον Κρόνο. Ο δακτύλιος F έχει περιφέρεια 900 χιλιάδων χιλιομέτρων. Το Cassini παρατηρούσε τον Προμηθέα, έναν από τους πιο μικρούς δορυφόρους του Κρόνου ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα κινείται στις παρυφές του δακτυλίου F και έρχεται συνεχώς σε επαφή μαζί του. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο Προμηθέας και ο δακτύλιος F βρίσκονται σε ένα είδος κοσμικού «χορού».

Το Cassini κατέγραφε συνεχώς αυτόν το «χορό». Οι επιστήμονες που μελετούσαν τις περίπου 20 χιλιάδες εικόνες που είχε καταγράψει το σκάφος από τον «χορό» διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε καταγράψει και ένα ακόμη φαινόμενο. Μικρές παγωμένες μπάλες συγκρούονται με τον δακτύλιο F. Οι συγκρούσεις παρασύρουν παγωμένα σωματίδια έξω από τον δακτύλιο δημιουργώντας μια «ουρά» που έχει μήκος δεκάδων χιλιομέτρων.

Μικρά και μεγάλα «παγάκια» εισέρχονται στον δακτύλιο F δημιουργώντας «ουρές» πολλών χλμ
Αυτές οι «ουρές» ονομάζονται από τους ειδικούς «μίνι-τζετ» και υπολογίζουν ότι τα μίνι-τζετ του δακτυλίου F έχουν μήκος 40-180 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι το φαινόμενο προκαλείται από τη βαρυτική αλληλεπίδραση του Προμηθέα με τον δακτύλιο F. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η βαρυτική αλληλεπίδραση δημιουργεί συγκεντρώσεις ύλης στο δακτύλιο οι οποίες μετατρέπονται σε μεγαλύτερα και μικρότερα παγωμένα μπαλάκια.

Η ανακάλυψη

Η ανακάλυψη κρίνεται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημαντική αφού σύμφωνα με τους ειδικούς προσφέρει νέα πολύτιμα στοιχεία όχι μόνο για τον δακτύλιο F, τον Προμηθέα και τον Κρόνο γενικότερα, αλλά και για σημαντικές κοσμικές διεργασίες. Εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των φαινομένων που δημιουργούνται στους γιγάντιους δίσκους ύλης που σχηματίζονται κατά τη δημιουργία ηλιακών συστημάτων.

Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα 

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips