Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Έρχεται το αυτοκινητόπτερο! (video)

Το PAL-V1 είναι ένα επαναστατικό σπορ αυτοκίνητο που μετατρέπεται και σε ελικόπτερο.
Ομάδα σχεδιαστών και μηχανικών από διάφορες χώρες της Ευρώπης εργάζονται πάνω στην κατασκευή ενός νέου επαναστατικού τύπου οχήματος που μπορεί να κινείται στο έδαφος ως αυτοκίνητο αλλά και στον αέρα. Τα οχήματα αυτά έχουν λάβει την ονομασία PAL-V (Personal Air and Land Vehicles). Το πρώτο εξ αυτών παρουσιάστηκε και είναι ένα αεροδυναμικό σπορ αυτοκίνητο που μετατρέπεται σε ελικόπτερο!


To αυτοκινητόπτερο


Η εταιρεία PAL-V που εδρεύει στην Ολλανδία έχει αναλάβει τον συντονισμό της κατασκευής των νέων οχημάτων και παρουσίασε το πρώτο εξ αυτών που έλαβε την ονομασία PAL-V1. Το όχημα είναι διθέσιο και έχει τρεις τροχούς. Μπορεί να μεταφέρει φορτίο βάρους 230 κιλών (εκτός του βάρους των επιβατών).

Ως αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει από τα 0-100 χλμ/ώρα σε οκτώ δευτερόλεπτα ενώ μπορεί να πιάνει ταχύτητες που αγγίζουν τα 200 χλμ/ώρα. Καταναλώνει ένα λίτρο ανά δώδεκα χλμ και με γεμάτο ρεζερβουάρ μπορεί να κινηθεί για περίπου χίλια χιλιόμετρα. Στον αέρα η μέγιστη ταχύτητά του είναι η ίδια με αυτή στο έδαφος αλλά καταναλώνει διπλάσια ποσότητα καυσίμων.

Χρειάζεται ένα διάδρομο 165 μέτρων για να απογειωθεί και μόλις 30 μέτρα για να προσγειωθεί. Η μετατροπή του από αυτοκίνητο σε ελικόπτερο απαιτεί περίπου δέκα λεπτά. Οπως έγινε γνωστό η NASA θα μπει στον ανταγωνισμό και οι μηχανικοί της έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν έναν «ανταγωνιστή».

Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα

2 σχόλια:

 1. Το ιπτάμενο αυτό όχημα δεν είναι ελικόπτερο αλλά
  αυτόγυρο. Η διαφορά των δύο αυτών μηχανών έγκειται
  στο στροφείο. Δηλαδή στο ελικόπτερο το στροφείο
  περιστρέφεται με την ισχύ του κινητήρα και παράγει
  άντωση (δύναμη προς τα πάνω) ανυψώνοντας το σκάφος. Στο αυτόγυρο το στροφείο περιστρέφεται ελεύθερα από την ροή του αέρα στη διεύθυνση της κίνησης του σκάφους παράγοντας δευτερογενώς άντωση. Η κίνηση προς τα εμπρός δίνεται από τον δεύτερο μικρό έλικα που φαίνεται στο πίσω μέρος του σκάφους. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι το
  συγκεκριμένο σκάφος δεν μπορεί να απο/πρσγειωθεί κάθετα όπως ένα ελικόπτερο, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον έναν μικρό διάδρομο.
  μικρό του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όντως η ονομασία αυτοκινητόπτερο από το δημοσιογράφο του Βήματος δεν ανταποκρίνεται στα PALV (προσωπικό όχημα εδάφους - αέρος) είναι όμως ευρηματική. Ίσως η χρήση του να είναι πιο εύκολη από ένα ελικόπτερο που απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν μπορεί να να κάνει ότι και τα ελικόπτερα πχ να παραμείνει ακίνητο στον αέρα πράγμα μάλλον απίθανο από τη στιγμή που η άνωση είναι δευτερογενής. Πάντως δεν παύει να αποτελεί επανάσταση και την αρχή ενός νέου τρόπου μετακίνησης.

   Διαγραφή

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips