Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ανακαλύφθηκαν αρχαία λουτρά κοντά στην Ακρόπολη

Ήρθε στο φως λουτρικό συγκρότημα, που βρισκόταν σε λειτουργία από το 2ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., σε μικρή απόσταση από τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης επί της οδού Πορίνου 7 (σε περιοχή που κατά την αρχαιότητα υπήρξε σημαντικός τόπος λατρείας) και σε βάθος μόλις 1 μέτρο από τη σύγχρονη οδό.

Δείτε όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει πρόσφατα.
Υπενθυμίζεται, προς το παρόν έχει ανακαλυφθεί περίπου μόνο το 1/8 της αρχαίας Αθήνας.


Η διατήρηση του οικοδομήματος είναι αρκετά καλή, με τους τοίχους να σώζονται στο επίπεδο των υπογείων θαλάμων σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 1-1,3 μέτρα.

Προσδιορίστηκαν τουλάχιστον 4 οικοδομικές φάσεις του λουτρού, χρονολογούμενες από τον 2ο έως τον πρώιμο 7ο αιώνα μ.Χ. Η καλύτερα σωζόμενη φάση ήταν η 2η, δηλαδή από τα τέλη του 3ου αιώνα και τουλάχιστον ως τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. Κατά τη φάση αυτή το λουτρό αναπτύσσεται σε έναν ειδικά ισοπεδωμένο χώρο με τις αίθουσές του παρατακτικά διατεταγμένες πάνω σε έναν άξονα.

Η διάρκεια χρήσης του οικοδομήματος δεν είναι γνωστή. Το κτίριο καταστράφηκε ή εγκαταλήφθηκε και η περιοχή των ερειπίων του χρησιμοποιείτο κατά τον 11ο αιώνα ως οικιστικός χώρος, όπως μαρτυρεί η εύρεση αποθηκευτικού χώρου.

Οι ανασκαφές της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην περιοχή Μακρυγιάννη έφεραν στο φως:

- μια κυκλική δεξαμενή,

- τουλάχιστον 2 ορθογώνιους χώρους με δεξαμενές για το ψυχρό λουτρό (frigidarium), όπου ήταν εγκατεστημένοι και οι λουτήρες για ατομική λούση,

- υπόκαυστους χώρους, έναν για το χλιαρό λουτρό (tepidarium) και τρεις για τα θερμά λουτρά (caldaria)

- 4 εστίες πυροδότησης (praefurnia), 3 προπνιγεία και 2 βοηθητικοί χώροι (πιθανότατα αίθουσες για μαλάξεις),

- στο βόρειο προπνιγείο εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα από οστά ζώων και θραύσματα από μαγειρικά σκεύη, τα οποία φανερώνουν την τοποθέτηση εκεί του μαγειρείου του λουτρού,

- σπαράγματα τοιχογραφιών και μαρμαροπλακιδίων από τη διακόσμηση των τοίχων και των δαπέδων του, μεγάλος αριθμός νομισμάτων, θραύσματα γυάλινων και πήλινων αγγείων από την οικοσκευή του, καθώς και τμήματα λύχνων, πιθανότατα για τη νυχτερινή λειτουργία του. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στο ότι επρόκειτο για πολυτελές οικοδόμημα.

- Επίσης, στην περιοχή για το ψυχρό λουτρό βρέθηκαν 3 μαρμάρινες ανδρικές κεφαλές, η μία από τις οποίες απεικονίζει τον Λύκειο ή Κιθαρωδό Απόλλωνα. Πιθανότατα, οι κεφαλές προέρχονται από τον εσωτερικό διάκοσμο του λουτρού.

Είναι πιθανό το λουτρικό συγκρότημα να αποτελούσε τμήμα αστικής κατοικίας. Όμως, οι εκτεταμένες διαστάσεις του, καθώς και το πλέγμα των χώρων που το περιέβαλε, υποδεικνύουν ότι συνιστούσε μέρος ενός μεγαλύτερου ιδιωτικού ή δημόσιου οικοδομήματος.

Περισσότερα GoodNews που αναδεικνύουν τον αρχαιολογικό μας πλούτο:


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips