Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Μικροσκοπικοί δορυφόροι θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στη Γη

Πριν λίγες μέρες ερευνητές του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία υποστήριξαν ότι ένας στόλος μικρών ρομποτικών σκαφών μπορούν να εκτρέψουν την πορεία επικίνδυνων αστεροειδών. Οι ίδιοι ερευνητές επανέρχονται τώρα με μια νέα επαναστατική ιδέα. Υποστηρίζουν ότι ένας στόλος μικροσκοπικών δορυφόρων θα μπορούσαν να μεταδίδουν στη Γη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης ολόκληρων πόλεων.
Ηλιακοί δορυφόροι

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για πολύ μικρούς δορυφόρους που θα λειτουργούν ως συλλέκτες ηλιακής ενέργειας την οποία στη συνέχεια θα μεταδίδουν στη Γη είτε με δέσμες λέιζερ είτε με δέσμες μικροκυμάτων. Οι δέσμες των δορυφόρων θα στοχεύουν κάποιον δέκτη που θα μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική.

Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει πετυχημένες δοκιμές της τεχνολογίας πάνω στην οποία θα βασιστεί η κατασκευή αυτών των δορυφόρων. Θεωρούν ότι δορυφόροι αυτού του είδους θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές ή απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές όπου είναι δύσκολη η ανάπτυξη ηλεκτρικών δικτύων.Το πρόγραμμα έχει λάβει την ονομασία SAM (Self-infalting Adaptable Membrane) και σύμφωνα με τους ερευνητές οι δορυφόροι θα μιμούνται την φυσική κυτταρική δομή και λειτουργία των ζωντανών οργανισμών.

Ανεξάντλητη πηγή ενέργειας

«Το Διάστημα αποτελεί μια καταπληκτική πηγή συλλογής ηλιακής ενέργειας την οποία μπορούμε να συλλέγουμε αδιάλειπτα χωρίς να περιοριζόμαστε από το αν είναι μέρα ή νύκτα ή από τις καιρικές συνθήκες. Η χρήση τέτοιων δορυφόρων δίνει λύση και σε ένα ακόμη πρόβλημα που υπάρχει στη Γη. Υπάρχουν περιοχές όπου μπορούν να συλλέγονται σημαντικές ποσότητες ηλιακής ενέργειας όπως η Σαχάρα. Ομως ταυτόχρονα είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί από την έρημο η ενέργεια στις αστικές περιοχές» αναφέρει οΜασιμιλιάνο Μπαζίλε καθηγητής του Τμήματος Μηχανολογίας και Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ στη Σκοτία που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτό είναι το σχέδιο των ηλιακών δορυφόρων πάνω στο οποίο εργάζονται οι ερευνητές

Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα 

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips