Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

ΠΟΥ: «Ένοχοι» για καρκίνο οι ρύποι των πετρελαιοκινητήρων

Οι ρύποι των πετρελαιοκινητήρων προκαλούν καρκίνο, αποφαίνεται επιτροπή ειδικών της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ρύποι προκαλούν πράγματι καρκίνο του πνεύμονα και ενδεχομένως να είναι ένοχοι και για όγκος στην ουροδόχο κύστη.

Τα συμπεράσματα βασίστηκαν σε στοιχεία που αφορούσαν υψηλού κινδύνου εργαζόμενους σε τομείς όπως τα ορυχεία, οι σιδηρόδρομοι και οι μεταφορές.Πάντως η επιτροπή διευκρινίζει ότι όλοι θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στους ρύπους των πετρελαιοκινητήρων.

Το Διεθνές Πρακτορείο για την Έρευνα στον Καρκίνο, τμήμα της ΠΟΥ, έχει και στο παρελθόν χαρακτηρίσει τα απορρίμματα των πετρελαιοκινητήρων ως «πιθανόν καρκινογόνα» για τους ανθρώπους.

Τώρα το Πρακτορείο χαρακτηρίζει τους ρύπους ως «βέβαιη αιτία καρκίνου», αν και δεν συγκρίνει πόσο επικίνδυνα είναι τα διάφορα καρκινογόνα στοιχεία. Έτσι οι ρύποι των πετρελαιοκινητήρων είναι τώρα στην ίδια ομάδα καρκινογόνων παραγόντων που περιλαμβάνονται επίσης το αλκοόλ, η έκθεση στον ήλιο, το πλουτώνιο και άλλοι παράγοντες.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κρίστοφερ Πορτιερ επικεφαλής της συντακτικής ομάδας «πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που εργάζονται σε τομείς υψηλού κινδύνου έχουν 40% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα. Τα επιστημονικά στοιχεία εξάλλου συνάδουν με τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας, ότι οι ρύποι των πετρελαιοκινητήρων προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα στον άνθρωπο. Δεδομένων των επιπλέον επιπτώσεων των μικροσωματιδίων του πετρελαίου στην υγεία, η έκθεση στο συγκεκριμένο μείγμα χημικών παραγόντων θα πρέπει να μειωθεί αισθητά σε παγκόσμια κλίμακα.»

Πάντως η επίπτωση στον γενικό πληθυσμό που εκτίθεται σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπων από πετρελαιοκινητήρες και για μικρότερα χρονικά διαστήματα, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη.

Ο Δρ Κουρτ Στράιφ επίσης μέλος του Διεθνούς Πρακτορείου για την Έρευνα στον Καρκίνο συμπληρώνει ότι «οι περισσότεροι καρκινογόνοι παράγοντες, ειδικά όταν η έκθεση του ανθρώπου είναι υψηλή και διαρκής, είναι επικίνδυνοι για την υγεία.»

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμια κλίμακα γίνονται προσπάθειες μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων μέσω νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στους κινητήρες των οχημάτων αλλά και των βιομηχανικών παραγωγικών μονάδων.

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips