Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Οι πρώτοι καλλιτέχνες της Αυστραλίας

Εντοπίστηκαν βραχογραφίες ηλικίας 28 χιλιάδων ετών.
Αυστραλός αρχαιολόγος εντόπισε βραχογραφίες οι οποίες έχουν ηλικία 28 χιλιάδων ετών και είναι οι αρχαιότερες που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Αυστραλία. Πρόκειται για έργα των Αβοριγίνων που έγιναν σε ένα σύμπλεγμα μεγάλων πετρωμάτων τα οποία λειτουργούσαν ως ένα είδος «ανοικτών» σπηλαίων. Τα πετρώματα, που προσέφεραν προστασία από τον ήλιο και την βροχή στους Αβοριγίνες, βρίσκονται στις κεντρικές περιοχές της ηπείρου και ονομάστηκαν Nawarla Gabarnmang.
Η ανακάλυψη

Την ανακάλυψη είχε κάνει πριν από ακριβώς ένα χρόνο ο Μπράις Μπάρκερ του Πανεπιστημίου του Νότιου Κουίνσλαντ ο οποίος έστειλε δείγματα των βραχογραφιών σε ειδικό εργαστήριο στη Νέα Ζηλανδία. Τα αποτελέσματα της ραδιοχρονολόγησης ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και αποκάλυψαν την ηλικία τους.

Οι βραχογραφίες (όπως και οι τοιχογραφίες) γίνονταν συνήθως με φυσικές χρωστικές ουσίες, γεγονός που δεν επιτρέπει τη ακριβή χρονολόγηση τους. Οι αρχαίοι Αβοριγίνες όμως χρησιμοποίησαν κάρβουνο για να φτιάξουν τα συγκεκριμένα σχέδια, γεγονός το οποίο επέτρεψε τελικά τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας τους. Οι βραχογραφίες έχουν ηλικία 28 χιλιάδες έτη και είναι οι παλαιότερες στην Αυστραλία αλλά και από τις αρχαιότερες στον πλανήτη.

«Η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν νομίζω όμως ότι πρέπει να εκπλαγούμε από την ηλικία των βραχογραφιών επειδή είναι γνωστό ότι στην Αυστραλία ζούσαν άνθρωποιχιλιάδες χρόνια πριν δημιουργηθούν αυτές οι βραχογραφίες και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να πιστεύουμε ότι δεν μπορούσαν να παραγάγουν τέχνη» αναφέρει η Σάλι Μέι, αρχαιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας η οποία δεν μετείχε στη μελέτη του ευρήματος. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μπάρκερ στη Nawarla Gabarnmang διέμεναν άνθρωποι επί 45 χιλιάδες έτη. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Archaelogical Science».

Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα
topeiraxtiri.blogspot.gr
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips