Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Με την βοήθεια του κοινού

του Παύλου Τσίμα
Θυμάστε το παιχνίδι «ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;»
Ο παίκτης είχε δικαίωμα να πάρει, μια φορά, την βοήθεια κάποιου σοφού φίλου του, που είχε προεπιλέξει, και άλλη μια φορά να πάρει την βοήθεια του κοινού, που βρισκόταν στο στούντιο. Όταν, λοιπόν, ο κύκλος του παιχνιδιού στην αμερικανική τηλεόραση έκλεισε, η στατιστική διαπίστωσε ότι οι απαντήσεις των σοφών φίλων ήταν σωστές σε ποσοστό 65%, ενώ το κοινό, το τυχαίο, ετερόκλητο και αδαές κοινό του στούντιο, είχε βρει την σωστή απάντηση στο 91% των περιπτώσεων.Τι συμπέρασμα να βγάλει κανείς; Ότι το πλήθος είναι ευφυέστερο των μοναχικών ευφυών; Αυτό υποστήριζε, στις αρχές του 20ου αιώνα, κι ένας Βρετανός επιστήμονας, εξάδελφος του Δαρβίνου, που γύριζε στα εγγλέζικα πανηγύρια του καιρού του και συγκέντρωνε τις απαντήσεις που έδιναν όσοι συμμετείχαν σε κάποιο διαγωνισμό (πχ να μαντέψεις πόσα κιλά κρέας θα δώσει ένα μοσχάρι, που το βλέπεις εμπρός σου ζωντανό, αφού σφαγεί). Διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ο στατιστικός μέσος όρος των απαντήσεων έβρισκε συνήθως, με μεγάλη ακρίβεια, την σωστή απάντηση.

Υπάρχει, λοιπόν, κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε «σοφία του πλήθους». Η γνώμη των πολλών, ακόμη κι αν συντίθεται από χιλιάδες λάθη, δίνει ένα σωστό, ή σχεδόν σωστό αποτέλεσμα!

Ισχύει και για τα εκλογικά αποτελέσματα; Όταν εκατομμύρια ψηφίζουν με διαφορετικά, ακόμη και ανορθολογικά κριτήρια, το αποτέλεσμα είναι ορθολογικό; Το πλήθος των εκλογέων δίνει με την ψήφο του την σωστή απάντηση ή μπορεί να κάνει και λάθος; Εγώ πιστεύω πως ισχύει. Το εκλογικό αποτέλεσμα απαντά συνήθως σωστά. Το θέμα είναι να ξέρει κανείς σε ποιό ερώτημα απαντά κάθε φορά...
Ισχύει και για την ψήφο της Κυριακής- νομίζω.

Το εκλογικό σώμα, το «πλήθος» έπρεπε να βρει σημείο ισορροπίας, σε μια απίστευτα δύσκολη εξίσωση: Να απενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τεθεί σε κίνηση και μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά και να επιβεβαιώσει την ισχυρή αποδοκιμασία της πολιτικής των κυρίαρχων δυνάμεων της ευρωζώνης απέναντί μας και να δώσει μια ισχυρή εντολή αλλαγής της. Να καταγγείλει το «μνημόνιο», αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης και όχι κατάργησής του. Και να εκδηλώσει την αποδοκιμασία του, την αποστροφή του προς τις χρεοκοπημένες παλιές πολιτικές ελίτ, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει προϋποθέσεις κυβερνητικής σταθερότητας.

Μπορεί να αρέσει ή να μην αρέσει το αποτέλεσμα, μπορεί να δίνει χαρά ή στενοχώρια σε εκείνους που είχαν επενδύσει προσδοκίες σε αυτό, αλλά είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσει κανείς την επιδεξιότητα με την οποία το εκλογικό σώμα ισορρόπησε σε αυτό το τριπλό πολιτικό τόλουπ- που θα έλεγε και ο Κωστάλας.

Το πρόβλημα είναι ότι καμιά φορά, οι παίκτες του «εκατομμυριούχου» έπαιρναν την βοήθεια του κοινού και μετά την αγνοούσαν, δεν εμπιστεύονταν την απάντησή του, διάλεγαν άλλη. Και έχαναν. Προειδοποίηση προς τις πολιτικές ηγεσίες- την νέα συμπολίτευση και την νέα, ισχυρή και πολύτιμη αντιπολίτευση..Μόνο που μιλάμε για ένα κοινό που η κρίση του έχει χαλιναγωγηθεί με έναν πρωτοφανή ψυχολογικό πόλεμο από τα μέσα ενημέρωσης όχι μόνο από τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή..
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips