Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Μία τάφρος σε μέγεθος «Γκραν Κάνιον» στην Ανταρκτική επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων

Μια τάφρος ίση με το Γκραν Κάνιον εντόπισαν ερευνητές της Βρετανικής Αποστολής της Ανταρκτικής κάτω από τους πάγους, η οποία όπως φαίνεται επιταχύνει το λιώσιμο των πάγων.

Το ρήγμα «Ferrigno», όπως ονομάστηκε, αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συστήματος γεωλογικών ρηγμάτων στην Ανταρκτική, γεγονός που σημαίνει ότι το ανατολικό και το δυτικό μισό της ηπείρου χωρίζονται με αργούς ρυθμούς.Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, μέσω της τάφρου περνά κάτω από το στρώμα πάγου θαλασσινό νερό υψηλής θερμοκρασίας, επιταχύνοντας το λιώσιμο των πάγων.

Το ρήγμα «Ferrigno» ανακαλύφθηκε κοντά στον παγετώνα «Pine Island Glacier», στη δυτική Ανταρκτική, όπου πέρυσι οι επιστήμονες της NASA εντόπισαν μια γιγάντια ρωγμή.
Η τάφρος, που έχει βάθος 1,5 χλμ, πλάτος 10 χλμ. και μήκος 100 χλμ, βρίσκεται κάτω από την απομονωμένη περιοχή Ferrigno Ice Stream.

Το λιώσιμο των πάγων στη δυτική Ανταρκτική υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 10% της αύξησης του επιπέδου της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως, ενώ οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αν οι πάγοι στη δυτική Ανταρκτική και τη Γροιλανδία λιώσουν ολοκληρωτικά, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει πολλά μέτρα.

Αντίθετα, στο ανατολικό τμήμα της Ανταρκτικής οι θερμοκρασίες είναι τόσο χαμηλές που προβλέπεται ότι οι πάγοι θα μείνουν στέρεοι για αιώνες.
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips