Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος συρρικνώνεται με γρήγορους ρυθμούς;

Η πληροφορία προκύπτει από μία μελέτη του εξελικτικού επιστήμονα John Hawks.
Από τη Λίθινη Εποχή, υπήρξαν πολλές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη. Η αποκάλυψη, όμως, ότι ο εγκέφαλός μας είναι μικρότερος σήμερα απ' ότι ήταν τότε, σίγουρα προκαλεί έκπληξη.

Ο Hawks υποστηρίζει πως τα τελευταία 20.000 χρόνια, ο εγκέφαλος ενός μέσου άντρα συρρικνώθηκε κατά 1,500 κυβικά εκατοστά. Αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος μίας μπάλας του τένις. Το ίδιο, όμως, έχει συμβεί και στο γυναικείο εγκέφαλο, χωρίς να υπάρχει περιορισμός ως προς την γεωγραφική περιοχή.

Ενδεχομένως ορισμένοι να σκεφτούν πως εκτός από εγκέφαλο χάνουμε και νοημοσύνη, αλλά το μέγεθος του εγκεφάλου, υπό τη γενική έννοια, δεν θεωρείται ασφαλής δείκτης της νοημοσύνης.

Το μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί; Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από αυτό. Αν και κάποιοι τάσσονται με την άποψη ότι εφόσον συρρικνώνεται η φαιά ουσία μειώνεται και η νοημοσύνη μας, άλλοι υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλός μας συρρικνώνεται επειδή γίνεται πιο «έξυπνος».

Εάν αναρωτιέστε πως μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, σκεφτείτε πώς οι νέες τεχνολογικές επαναλήψεις γίνονται ολοένα και μικρότερες σε κάθε γενιά, αλλά εντούτοις είναι πιο προηγμένες και πιο ισχυρές. Το πιο προφανές παράδειγμα τέτοιων τεχνολογικών επαναλήψεων είναι τα smartphones.

Μήπως τώρα σας φαίνεται πιο λογικό;

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips