Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Τα περίεργα των ματιών μας


Τι είναι τα αιωρούμενα στίγματα στα μάτια;
Όταν κοιτάζουμε σε μια φωτεινή επιφάνεια, βλέπουμε καμιά φορά διάφανες, μικρές φυσαλίδες να σχηματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Μοιάζουν με μονοκύτταρους οργανισμούς. Τι είναι;

Οι φωτεινές φουσκάλες είναι όντως «μονοκύτταροι οργανισμοί», γιατί αυτό που βλέπουμε είναι η σκιά λευκών αιμοσφαιρίων που ρέουν στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Τα λευκά αιμοσφαίρια απορροφούν λιγότερο φως απ’ ό,τι τα ερυθρά, γι’ αυτό και φαίνονται σαν φωτεινές τρύπες στη ροή των αιμοσφαιρίων.


Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται στα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται κοντά στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς, το σημείο όπου έχουμε την οξύτερη όραση.

Μερικές φορές, μπορεί να δούμε αυτές τις φουσκάλες να κινούνται συγχρονισμένα πάνω κάτω ακολουθώντας τους χτύπους της καρδιάς.


Ένα άλλο πασίγνωστο φαινόμενο είναι τα μαύρα αιωρούμενα στίγματα («μυγάκια»), τα οποία οφείλονται σε μικρές ποσότητες πηχτής γέλης (ζελέ), που σχηματίζονται μέσα στο υαλοειδές υγρό της κοιλότητας του ματιού και οι οποίες ρίχνουν τη σκιά τους στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.



Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips