Τρίτη, 7 Αυγούστου 2012

Κάντε πετάλι για καθαρά ρούχα!

Το πλυντήριο της κρίσης.
Περίπου ένα χρόνο πριν, δύο φοιτητές σχεδιασμού ο Άλεξ Cabunoc και η Ji A You ταξίδεψαν από τα σπίτια τους στο Λος Άντζελες στο Cerro Verde, μια παραγκούπολη με 30.000 άτομα έξω από τη Λίμα. Είναι μαθητές στο πρόγραμμα Design Matters στο Κολλέγιο Τέχνης το οποίο επικεντρώνεται στην κοινωνική καινοτομία, και είχαν έρθει στο Cerro Verde συμμετέχοντας σε μια ειδική επιχείρηση που ονομάζεται Safe Agua Peru. Ο στόχος τους; Να αναπτύξουν ένα εμπορικό προϊόν που να ανακουφίζει από τα θέματα που σχετίζονται με τη φτώχεια του νερού, και να απευθύνονται σε ανθρώπους που κερδίζουν από 4 έως 10 δολάρια την ημέρα.

Οι μαθητές πέρασαν δύο εβδομάδες στο Cerro Verde και σε στενή συνεργασία με τους κατοίκους δημιούργησαν καταπληκτικά προϊόντα με ταχύτητα και απόδοση. Μετά την επιστροφή τους, σχεδόν οι μισοί από τους φοιτητές έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία Αριστείας Σχεδιασμού και ένας φοιτητής έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ταξίδι που ονομάζεται χέρια στην ομίχλη και έχει προεπιλεγεί για Βραβείο Νέων Σκηνοθετών στις Κάννες.

Το χειροκίνητο πλυντήριο και στεγνωτήριο που κοστίζει λιγότερο από 40 δολάρια ονομάζεται GiraDora  και έχει τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή.

Όταν έφθασαν για πρώτη φορά στην παραγκούπολη, οι φοιτητές ήταν σοκαρισμένοι από το πόσο χρόνο ξοδεύουν οι κάτοικοι του Cerro Verde για τη συλλογή του νερού που απαιτείται για να εκτελέσουν τις πιο βασικές εργασίες. 

"Τόσο πολύ χρόνο, ενέργεια και πόροι που χρησιμοποιούνται για τις βασικές δουλειές του νερού, όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα," θυμάται ο Cabunoc. 

"Δεν αφήνει χρόνο για άλλες δραστηριότητες που μπορεί να βοηθήσουν  να βγεις λίγο από τη φτώχεια" 

Ειδικότερα, το πλύσιμο των ρούχων είναι σημαντικά χρονοβόρο - μπορεί να χρειαστούν έως και έξι ώρες την ημέρα

Υπάρχουν μεγάλες φυσικές προκλήσεις που εμπλέκονται. Το φορτίο των ρούχων,  βαριοί κουβάδες με νερό  ή να βρεθεί ένας τρόπος για να στεγνώσουν τα ρούχα προτού να  μουχλιάσουν.

Το δίδυμο ήξερε ότι είχε ανακαλύψει μια τεράστια ευκαιρία για την καινοτομία στη σχεδίαση. 

Ξεκίνησαν πειραματιζόμενοι με διάφορα μηχανήματα που ανακατεύουν σαλάτες κλπ αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι οι κάτοικοι ήθελαν ένα μηχάνημα 2 σε 1 και να πλύνει και να στεγνώνει τα ρούχα. Έτσι άλλαξαν την κατεύθυνση του σχεδιασμού τους.

Το GiraDora είναι ένας μπλε κάδος που κρύβει ένα περιστρεφόμενο μηχανισμό που πλένει τα ρούχα και στη συνέχεια τα στεγνώνει. Λειτουργεί από το πεντάλ, ενώ ο χρήστης κάθεται στο καπάκι για να σταθεροποιήσει την ταχύτητα και να αναδεύσει το περιεχόμενο. Έτσι αποφεύγονται οι πόνοι στην πλάτη και στα χέρια που επιφέρει το πλύσιμο στη σκάφη. 

Είναι φορητό, έτσι ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από μια πηγή νερού, ή ακόμα και μέσα στο σπίτι σε μια βροχερή μέρα. Μειώνει τους κινδύνους για την υγεία όπως τα κοινά προβλήματα, ερεθισμό του δέρματος, εισπνοή απορρυπαντικών και μούχλα. 
Το σημαντικότερο είναι ότι χρησιμοποιεί πολύ λιγότερο νερό και καθαρίζει τα ρούχα πολύ γρηγορότερα από το συμβατικό πλύσιμο των χεριών. 

Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, εξηγεί ο Cabunoc, και την ευκαιρία να «σπάσουν τον κύκλο της φτώχειας."
Το GiraDora θα μπορούσε εύκολα να γίνει άλλο ένα ξεχασμένο έργο ενός φοιτητή και να αφεθεί αναξιοποίητο στο πίσω μέρος ενός χαρτοφυλακίου. 
Αλλά ο Cabunoc, ο οποίος είναι σαφώς ένας εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας, έχει περάσει τους τελευταίους έξι μήνες να ρίχνει την ιδέα σε μελετητές και  επενδυτές. Πήρε το GiraDora στη Χιλή για μια δεύτερη δοκιμασία, ενσωματώνοντας τα σχόλια των χρηστών σε ένα δεύτερο πρωτότυπο. 

Παρουσίασε τη συσκευή σε μια σειρά από συνέδρια, κερδίζοντας επαίνους από DwellCore77Dell Social Innovation Challenge, και International Design Excellence Awards.
Στη συνέχεια, αυτή την άνοιξη, η ομάδα έλαβε επιχορήγηση 19.500 δολαρίων από την NCIIA E-Team ποσό που θα βοηθήσει το GiraDora να ξεκινήσει ένα παγκόσμιο πιλοτικό πρόγραμμα. 
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, το δίδυμο θα ταξιδέψει πίσω στη Χιλή και το Περού για να ελέγξει το επιχειρηματικό τους μοντέλο σε μακροχρόνια έρευνα  αντοχής. 
Αν όλα πάνε καλά, στις αρχές του επόμενου χρόνου, έχουν σχέδια για επέκταση στην Ινδία και αλλού.
Υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος να διανύσουμε, εξηγούν οι σχεδιαστές, οι οποίοι αναφέρουν ότι σε πέντε χρόνια ο στόχος τους είναι να φτάσουν "τουλάχιστον 15%" από τον απόλυτο στόχο του 1 εκατομμύριο χρηστών. 

Ποια είναι η παράμετρος που θα χρησιμοποιήσετε για να εκτιμηθεί η επιτυχία του GiraDora; 

"Κατά ένα ειρωνικό τρόπο είναι όταν μια οικογένεια έχει σταματήσει να χρειάζεται το GiraDora με τη άνοδο του βιοτικού επιπέδου της."
KELSEY CAMPBELL-DOLLAGHAN fastcodesign.com


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips