Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Οταν η Ανταρκτική ήταν... Χαβάη

Ηταν κάποτε πράσινη και γεμάτη φοίνικες.
Τα τελευταία χρόνια διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι στο μακρινό παρελθόν η παγωμένη σήμερα Ανταρκτική είχε υποτροπικό κλίμα με ιδιαιτέρως πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Νέα ευρήματα δείχνουν ότι στην ήπειρο υπήρχαν ακόμη και φοίνικες.

Η ανακάλυψη

Διεθνής ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Σκωτία συνέλεξαν δείγματα ιζημάτων που βρίσκονταν σε βάθος 4 χλμ σε μια θαλάσσια περιοχή της ανατολικής ακτής της Ανταρκτικής. Η μελέτη των ιζημάτων αποκάλυψε την παρουσία φοινίκων στην ήπειρο πριν από 53 εκατομμύρια έτη.
Η αποκάλυψη έγινε μετά τη ανάλυση γύρης και σπόρων που βρέθηκαν στα ιζήματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνη την εποχή (αρχές του Ηώκαινου) η Ανταρκτική είχε τον χειμώνα θερμοκρασία 10 βαθμών Κελσίου και το καλοκαίρι 25 βαθμών Κελσίου. Εκτός από το εντυπωσιακό του πράγματος, δηλαδή την ύπαρξη φοινίκων στην Ανταρκτική, τα ευρήματα θα βοηθήσουν και στη μελέτη των κλιματικών συνθηκών που βιώνει σήμερα η Γη - ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Εχει διαπιστωθεί ότι στις αρχές του Ηώκαινου υπήρξε στη Γη απότομη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα επίπεδα του οποίου έφτασαν κάποια στιγμή σε ποσοστά σχεδόν διπλάσια από τα σημερινά. Κατά τους ειδικούς υπήρξε μεγάλη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ενώ παράλληλα δεν υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στη θερμοκρασία στις περιοχές του ισημερινού και στη θερμοκρασία στους πόλους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Θοδωρής Λαΐνας στο Βήμα 


Αρχική

1 σχόλιο:

 1. Ακριβώς, πρώτα ανέβηκε η θερμοκρασία και μετά ανέβηκε και το διοξείδιο ως συνέπεια της αύξησης.

  Και κατά την περίοδο του Ηωκαίνου κύριοι, που μιλάτε για ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη, ποιο εργοστάσιο ανέβαζε το διοξείδιο και τη θερμοκρασία;;;

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ!!

  Κι έχουμε του ηλίθιους της ΝΑΣΑ να λένε ότι ένας μίνι πυρηνικός όλεθρος 100 βομβών τύπου χιροσίμα θα έριχνε την θερμοκρασία!!!!
  Και θα εξαφάνιζε την ανθρωπότητα! Αυτός φυσικά είναι ο σκοπός τους!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips