Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2012

Το δράμα της θαλιδομίδης

Η γερμανική εταιρεία που παρασκεύαζε τη θαλιδομίδη ζήτησε με καθυστέρηση 50 ετών συγγνώμη από τα χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν με δυσμορφίες και προβλήματα υγείας εξαιτίας της χρήσης της ουσίας αυτής από τις μητέρες τους.

Ο γενικός διευθυντής της Grunenthal, ο Harald Stock, δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του χθες ότι η εταιρεία "εκφράζει την ειλικρινή της λύπη" για τη σιωπή της απέναντι στα θύματα της θαλιδομίδης, η οποία επωλείτο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50 και στις αρχές της δεκαετίας του '60 στις εγκύους για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας.


"Σας ζητούμε συγγνώμη που επί 50 χρόνια δεν βρήκαμε έναν τρόπο να έλθουμε σε επαφή μαζί σας σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Σάς ζητούμε να θεωρήσετε τη σιωπή μας ως ένδειξη του σοκ που μάς προκάλεσε η μοίρα σας".

Οταν η θαλιδομίδη αποσύρθηκε από την αγορά, το 1961, περί τα 10.000 μωρά είχαν γεννηθεί σε ολόκληρον τον κόσμο με ατροφικά μέλη ή χωρίς μέλη, τυφλά, κωφά, με καρδιακά ή εγκεφαλικά προβλήματα.

Αντιδρώντας στην ομιλία, o Φρέντι Αστμπερι, πρόεδρος της Thalidomide UK δήλωσε: "Τούς χρειάστηκε πολύς καιρός για να ζητήσουν συγγνώμη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, θύματα της θαλιδομίδης, που δίνουν αγώνα για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας στη Βρετανία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρα, χαιρετίζουμε την έκφραση συγγνώμης, αλλά πόσο μακριά θέλουν να φθάσουν; Δεν είναι καλό να ζητούν συγγνώμη εάν δεν ανοίξουν συζήτηση για αποζημίωση".

πηγή: ΑΜΠΕ

Οι Γερμανοί "ξαναχτύπησαν"


Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν τα θύματα του γερμανικού φαρμάκου θαλιδομίδη που εφευρέθη από Ναζιστές γιατρούς και χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και στις εγκυμονούσες για πρόληψη της ναυτίας. Το φάρμακο είχε αξιοποιηθεί αρχικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ως αντίδοτο στα αέρια νεύρων με τα οποία εξόντωναν τους κρατούμενους.


Περίπου 3000 άτομα που έχουν σήμερα επιπτώσεις από τη θαλιδομίδη αναμένεται να προσφύγουν στη γερμανική δικαιοσύνη προκειμένου να αποζημιωθούν για τις βλάβες που έχουν υποστεί από τη χρήση του φαρμάκου.

Η θαλιδομίδη ήταν ένα φάρμακο που είχε ισχυρές κατασταλτικές ιδιότητες , για την πρωινή ναυτία, στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες την είχαν λάβει για να διευκολυνθούν, όμως ήταν απληροφόρητες για τις παρενέργειες της. Η τερατογόνος, δράση της δημιούργησε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Παιδιά χωρίς χέρια, χωρίς δάκτυλα η παραμορφώσεις στα άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν προβλήματα στα μάτια, τα αυτιά και τα εσωτερικά όργανα. Δεν γνωρίζουμε δε πόσες αποβολές υπήρξαν.

Το φάρμακο δόθηκε από την εταιρεία Chemie Gruenenthal, το 1958, στην Γερμανία αλλά και άλλα κράτη του κόσμου (σχεδόν 50 χώρες). Πολλοί Έλληνες μετανάστες στην Γερμανία την δεκαετία του 1960 έκαναν χρήση της Θαλιδομίδης. Μόνο στη Γερμανία, 10.000 μωρά γεννήθηκαν με προβλήματα από την θαλιδομίδη.

Σήμερα, λιγότεροι από 3.000 είναι ακόμα ζωντανοί. Στη Βρετανία, είναι περίπου 470 ,στην Ιαπωνία (περίπου 300 επιζώντες), στον Καναδά και τη Σουηδία (πάνω από 100), και την Αυστραλία (45). Οι καταμετρήσεις αυτές έχουν άμεση σχέση με τις αποζημιώσεις που δίνει η Γερμανική εταιρεία σήμερα (ετησίως είναι κατ 'ανώτατο όριο € 13.500 η £ 11.840).

Ωστόσο υπάρχουν συντριπτικές έμμεσες αποδείξεις ότι η Θαλιδομίδη ήταν ένα «δοκιμαστικό φάρμακο που δόθηκε από τους ΝΑΖΙ ως ένα αντίδοτο στις νευρικές βλάβες που προκαλεί το φυσικό αέριο»

Heinrich Muckter
Σε έρευνες που έγιναν, είναι ξεκάθαρο ότι η Gruenenthal ήταν ένα μέρος οπού δραστηριοποιήθηκαν, στην μεταπολεμική Γερμανία, επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής εποχής. Αμέσως μετά τον πόλεμο, για παράδειγμα, στην Gruenenthal προσλαμβάνετε ο Δρ Heinrich Mueckter ως επικεφαλής επιστήμονας, ο οποίος κατηγορήθηκε από την Πολωνία για εγκλήματα πολέμου, μετά τη διεξαγωγή ιατρικών πειραμάτων σε στρατόπεδα συγκεντρώσεων, στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες κρατούμενοι να έχουν πεθάνει.

Ο «Δρ Mueckter ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες στο σκάνδαλο θαλιδομίδη», λέει ο Gernot Stracke, ο κορυφαίος εκπρόσωπος για τους επιζώντες στη Γερμανία.

Μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις η Γερμανία και η Αγγλία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αποζημιώσεις στα θύματα της Θαλιδομίδης. 

iatropedia.gr
Το φάρμακο επανεμφανίστηκε στη Βραζιλία το 1985 - 2009 με τις ίδιες επιπτώσεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips