Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Μια πολύ παράξενη οφθαλμαπάτη

Το πρώτο πράγμα που σίγουρα κάνει εντύπωση είναι το όνομά!

Το «Thatcher effect» -ή σε απλά ελληνικά το… «εφέ της Θάτσερ»- δεν είναι τίποτα άλλο από μια εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη που έλαβε το όνομα της «Σιδηράς Κυρίας» ακριβώς επειδή οι δημιουργοί της την εφάρμοσαν για πρώτη φορά στη φωτογραφία της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Το δεύτερο πράγμα που εκπλήσσει είναι ότι… τίποτα δεν φαίνεται παράξενο στην αναποδογυρισμένη φωτογραφία, πέρα από το γεγονός ότι το πρόσωπο που εικονίζεται είναι… ανάποδα! Όλα καλά μέχρι εδώ. Αμ, δε! Μόλις η φωτογραφία γυρίσει στη σωστή της θέση… λύνεται το μυστήριο και το εφέ αποκαλύπτεται! Τι σημαίνει αυτό;


Ο θεατής είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει τοπικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά ενός αναποδογυρισμένου προσώπου (στα μάτια, μύτη, βλέφαρα κ.λπ.), παρά το ότι οι αλλαγές αυτές είναι εμφανείς στο κανονικό πρόσωπο. Το «εφέ της Θάτσερ», λοιπόν, έχει ως εξής:

 

Η φωτογραφία στην κανονική της θέση έχει «πειραγμένα» μάτια, μύτη, στόμα ή βλέφαρα, που φαίνονται ξεκάθαρα. Μόλις, όμως, η ίδια εικόνα αναποδογυρίσει τότε οι αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά χάνονται ως διά μαγείας, ή καλύτερα δεν φαίνονται και το μόνο που βλέπει ο θεατής είναι μια κανονική φωτογραφία τοποθετημένη ανάποδα! 


Πιστεύεται πως αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε κάποιες ψυχολογικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην αντίληψη του προσώπου και οι οποίες είναι συντονισμένες στα «κανονικά» όρθια πρόσωπα.

Όταν η φωτογραφία είναι ανάποδα οι αλλαγές στα μάτια και στο στόμα δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips