Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Τα δελφίνια μπορούν να κοιμούνται έχοντας τον μισό εγκέφαλο σε εγρήγορση

Οι θαυματουργές ικανότητες των δελφινιών δεν σταματούν να εκπλήσσουν τους επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά τους. 
Σύμφωνα με μία καινούργια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE», τα δελφίνια μπορούν να κοιμούνται έχοντας σε εγρήγορση το μισό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους για 15 ημέρες.
 
Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μπορούν για διάστημα μεγαλύτερο από δύο εβδομάδες να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να αξιοποιούν το σύστημα ηχοεντοπισμού που έχουν με σχετικά μεγάλη ακρίβεια. 
Με το 50% της εγκεφαλικής τους ικανότητας και λειτουργίας ενεργοποιημένο, τα δελφίνια μπορούν επίσης να παρακολουθούν το περιβάλλον στο οποίο κινούνται.
Ο Μπράιαν Μπάστετερ από το Εθνικό Ίδρυμα για τα Θαλάσσια Θηλαστικά των ΗΠΑ μαζί με συναδέλφους του μελέτησαν δύο δελφίνια, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, και διαπίστωσαν ότι για διάστημα πέντε ημερών μπορούσαν χωρίς σημάδια κούρασης να χρησιμοποιούν το έμφυτο σύστημα ηχοεντοπισμού και να ανιχνεύουν το περιβάλλον τους. Το θηλυκό δελφίνι μπορούσε να επιτελέσει επιπλέον στόχους με τον μισό εγκέφαλο δραστήριο για 15 ημέρες ενώ παραμένει άγνωστο για πόσο επιπλέον χρονικό διάστημα μπορούν να επιδεικνύουν τέτοιες ικανότητες.
Η ικανότητα να κοιμούνται έχοντας το ένα από τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου σε εγρήγορση κάθε φορά πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε στα δελφίνια για να τα βοηθά να αναπνέουν όταν βρίσκονται - εν υπνώσει - στην επιφάνεια της θάλασσας. Το είδος αυτού του ύπνου λέγεται μονοημισφαιρικό.
Η καινούργια έρευνα προτείνει ότι ο μονοημισφαιρικός ύπνος στα δελφίνια εξελίχθηκε για να υπηρετήσει την ανάγκη να μένουν συνεχώς σε εγρήγορση. «Πρόκειται για μία απίστευτη ιδιότητα που τα κάνει να μην αδρανούν λεπτό στο ωκεάνιο περιβάλλον για όλη τους ζωή», τόνισαν οι ειδικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips