Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012

Τα σπαράγγια ρυθμίζουν το ζάχαρο

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα σπαράγγια ίσως αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο στη μάχη κατά του διαβήτη, σύμφωνα με τη "Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής".
Η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κρατάει υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς το συγκεκριμένο τρόφιμο βοηθάει στην παραγωγή ινσουλίνης από τον οργανισμό.
 
Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας και έχει την ιδιότητα να διασπά τη γλυκόζη.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Καράτσι, στο Πακιστάν, προτού καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, πραγματοποίησαν μελέτη σε ποντίκια με αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης.

Χώρισαν τα τρωκτικά σε δύο ομάδες, χορηγώντας στη μια ομάδα ποσότητα από εκχύλισμα σπαραγγιών, ενώ στην άλλη ομάδα έδιναν αντιδιαβητικό φάρμακο.

Στην πρώτη ομάδα χορηγούσαν καθημερινά για 28 ημέρες εκχύλισμα σπαραγγιών σε μικρές ή μεγάλες ποσότητες.

Έπειτα, οι ειδικοί εξέτασαν τα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι, όταν χορηγούσαν χαμηλά επίπεδα εκχυλίσματος, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα των τρωκτικών μειώθηκαν μεν, αλλά χωρίς να βελτιωθεί η παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό τους. Από την άλλη πλευρά οι υψηλές δόσεις εκχυλίσματος, αύξησαν την παραγωγή της ινσουλίνης, ενώ μείωσαν περισσότερο τα επίπεδα σακχάρου.

Ο διαβήτης τύπου 2 αφορά περίπου στο 90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη. Οι περισσότεροι πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, αφού δεν αντιλαμβάνονται αμέσως τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, συχνή και έντονη δίψα καθώς και συχνή ούρηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία, ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, τύφλωσης και ακρωτηριασμών. Αν όμως διαγνωστεί έγκαιρα από το γιατρό, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να διατηρηθεί υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δίαιτα.

Τα λιπαρά φαγητά και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός pathfinder.gr


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips