Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

Μιλάνε οι ελέφαντες;

Ο Κόσικ πάντως λέει λέξεις στα κορεάτικα
Ο Κόσικ είναι ένας ασιατικός ελέφαντας, ο οποίος μπορεί να μιμηθεί την ανθρώπινη ομιλία και να λέει απλές λέξεις στα κορεάτικα, διαπίστωσαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βιέννης.


Δεν έχει αποσαφηνιστεί το γιατί ο 15χρονος Κόσικ άρχισε να μιμείται την ανθρώπινη γλώσσα, όμως οι βιολόγοι Άγγελα Στέγκερ και Τέκουμσεχ Φιτς υποθέτουν ότι η συμπεριφορά του ελέφαντα ενδέχεται να σχετίζεται με τις εμπειρίες του όταν ήταν ακόμη νεαρής ηλικίας.


Ο Κόσικ ήταν ο μοναδικός ελέφαντας του Ζωολογικού Κήπου Έβερλαντ της Νότιας Κορέας επί περίπου πέντε χρόνια. Για ένα μεγάλο διάστημα, στη σημαντική για τους ελέφαντες φάση της ανάπτυξης τους και της σύναψης δεσμών μεταξύ τους, μοναδική συντροφιά του ήταν οι άνθρωποι.


«Υποθέτουμε ότι ο Κόσικ άρχισε να προσαρμόζει τους ήχους του για να ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς του με τους ανθρώπους, κάτι που έχουμε διαπιστώσει σε άλλα είδη τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν ήχους», αναφέρει ο Στέγκερ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.


Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ελεφάντων που μπορούσαν να μιμηθούν τον ήχο φορτηγών. Λέγεται ότι ένας αρσενικός ελέφαντας που ζούσε σε ζωολογικό κήπο του Καζακστάν άρθρωνε λέξεις στην καζακική και τη ρωσική γλώσσα, όμως η περίπτωση αυτή δεν μελετήθηκε ποτέ από τους επιστήμονες.


Ο Κόσικ έγινε πασίγνωστος πριν από μερικά χρόνια και προσέλκυσε πολλούς τουρίστες χάρη στην ασυνήθιστη ικανότητά του.


Οι ερευνητές όμως τώρα προχώρησαν σε πειράματα, ζητώντας από ανθρώπους που μιλούν κορεάτικα να καταγράψουν ό,τι άκουγαν από τις ηχογραφημένες «ομιλίες» του ελέφαντα. Διαπίστωσαν ότι, κολλώντας την προβοσκίδα του στο στόμα, ο Κόσικ μπορούσε να προφέρει καθαρά πέντε λέξεις: «γεια», «κάθισε», «όχι», «ξάπλωσε» και «καλό».


Δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη ότι ο Κόσικ καταλαβαίνει το νόημα των λέξεων που χρησιμοποιεί. 


Μην ξεχνάμε ότι οι ελέφαντες είναι από τα εξυπνότερα ζώα του πλανήτη.  
Μπορούν να παίξουν μουσική..


..ακόμα και να ζωγραφίσουν.

 

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips