Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Η μυρωδιά των συναισθημάτων

Οι γυναίκες «μυρίζουν» τα ανδρικά συναισθήματα και μπορούν να αποκρυπτογραφούν την οσμή του ιδρώτα.

Ερευνητές στην Ολλανδία υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες έχουν έμφυτη την ικανότητα να αναγνωρίζουν κάποια από τα συναισθήματα του άνδρα μέσω της οσμής που αναδύει ο ιδρώτας του.

Τα χημικά σήματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης έβαλαν άνδρες να παρακολουθήσουν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές και, κατά τη διάρκεια του θεάματος, συνέλεξαν τον ιδρώτα τους. Στη συνέχεια έδωσαν σε γυναίκες να μυρίσουν τον ιδρώτα αυτών των ανδρών. Όπως διαπίστωσαν, οι αντιδράσεις που είχαν οι γυναίκες κατά την έκθεση στις οσμές αποκάλυπταν τα συναισθήματα που είχαν οι άνδρες όταν παρήγαν τον ιδρώτα. Οι άνδρες που είχαν παρακολουθήσει θρίλερ όπως «Η Λάμψη» του Στάνλει Κιούμπρικ παρήγαγαν ιδρώτα που πρόδιδε το αίσθημα του φόβου. Εκείνοι που είχαν παρακολουθήσει ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές με αποκρουστικό ή αηδιαστικό περιεχόμενο παρήγαγαν ιδρώτα με ανάλογο «περιεχόμενο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ορισμένα συναισθήματα είναι μεταδοτικά και ανιχνεύσιμα μέσω χημικών σημάτων. Το πρόσωπο των γυναικών που οσμίζονταν τον «φοβισμένο» ιδρώτα αποκτούσε φοβισμένες εκφράσεις, τα μάτια τους «έπαιζαν» νευρικά και άρχιζαν να βαριανασαίνουν. Στις «αποκρουστικές» οσμές οι εκφράσεις και οι κινήσεις του προσώπου των γυναικών εμφάνιζαν τα σημάδια αηδίας.

Η αιτία

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο μηχανισμός αναπτύχθηκε ως μια ασυνείδητη μορφή επικοινωνίας όπου ο φόβος θα μπορούσε να μεταδίδεται ανάμεσα στους ανθρώπους ως ένα σύστημα ειδοποίησης για την ύπαρξη άμεσου κινδύνου και η αηδία ως ένα σύστημα ειδοποίησης για την παρουσία επικίνδυνων ουσιών.
Τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να εξηγήσουν, εν μέρει τουλάχιστον, τα επηυξημένα συναισθήματα που αναπτύσσονται στους ανθρώπους όταν βρίσκονται μέσα σε όχλο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τα πειράματα για να διαπιστώσουν αν συναισθήματα που δεν συνδέονται άμεσα με την επιβίωση, όπως η χαρά ή ο θυμός, έχουν και αυτά μεταδοτικά χαρακτηριστικά.

Θοδωρής Λαΐνας Βήμα


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips