Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

Η κλιματική αλλαγή «συρρικνώνει» τα ωδικά πτηνά;

Επιστημονική μελέτη δείχνει ότι τα ωδικά πτηνά σταδιακά «μικραίνουν».Ειδικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 500.000 πτηνά που ανήκουν σε διαφορετικά είδη και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από αυτά σταδιακά είχαν μικρότερο βάρος και κοντύτερα φτερά.


Οι επιστήμονες, που αποδίδουν τη «συρρίκνωση» των πτηνών στην κλιματική αλλαγή, διευκρινίζουν ότι το μέγεθος των ωδικών πτηνών άρχισε να μειώνεται τα τελευταία 50 χρόνια ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν 486.000 αποδημητικά πτηνά από το 1961 μέχρι το 2007. Παράλληλα, ζύγισαν και μέτρησαν το μήκος των φτερών του κάθε πτηνού ξεχωριστά.

Το δείγμα περιλάμβανε πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στις ΗΠΑ αλλά και αποδημητικά πουλιά που είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις.

Από τα 83 είδη πτηνών που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ την αποδημητική περίοδο της άνοιξης, τα 60 είχαν γίνει αισθητά μικρότερα μέσα σε διάστημα 46 ετών που διήρκεσε η έρευνα, αφού ζύγιζαν λιγότερο ενώ τα φτερά τους ήταν κοντύτερα.

Επιπλέον, από τα 75 είδη που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ την αποδημητική περίοδο του φθινοπώρου, τα 66 είχαν επίσης «συρρικνωθεί».

«Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα ωδικά πτηνά που ξεχειμωνιάζουν στην Καραϊβική, την Κεντρική και τη Νότια Αμερική», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Τζος Βαν Μπουσκιρκ από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία.

«Πολλά είδη πτηνών αρχίζουν σταδιακά να μικραίνουν, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την επιβίωσή τους», κατέληξε ο ερευνητής.

Σημειώνεται ότι στη Βιολογία υπάρχει ο γενικός κανόνας ότι τα ζώα τείνουν να μικραίνουν σε θερμότερα κλίματα. Πρόκειται για μια πεποίθηση γνωστή ως τον κανόνα του Bergman.

Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips