Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι ρομποτικοί κολυμβητές των ωκεανών

Με πηγή ενέργειας την ίδια την κίνηση του νερού συλλέγουν πολύτιμα στοιχεία για τα οικοσυστήματα των ωκεανών
Διένυσε 16.668 χιλιόμετρα - σχεδόν 9.000 ναυτικά μίλια - από τη μια άκρη του Ειρηνικού στην άλλη, από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ ως την Αυστραλία. Χρειάστηκε κάτι περισσότερο από ένα έτος για να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ο λόγος για το ρομπότ - κολυμβητή της αμερικανικής εταιρείας Liquid Robotics.

Το μοντέλο PacX Wave Glider με την ονομασία Πάπα Μάου - από τον θαλασσοπόρο Πίους «Μάου» Πιαϊλούνγκ από την Μικρονησία - συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και το οικοσύστημα του Ειρηνικού, σύμφωνα με το BBC.

«Το ρομπότ ξεπέρασε θυελλώδεις καταιγίδες, απέκρουσε επιθέσεις καρχαριών, παρέμεινε περισσότερες από 365 ημέρες στη θάλασσα, περιπλανήθηκε γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και τελικώς έφτασε στον προορισμό του, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας» ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.


Πηγή ενέργειας είναι η ίδια η κίνηση του νερού, οπότε τα σκάφη δεν διαθέτουν ίχνος, ενώ «χτυπώντας» τα φτερά τους ωθούνται για να προχωρήσουν μπροστά δίχως ανάγκη για ανθρώπινη εντολή.


Εξοπλισμένα με διάφορους ηλιακούς αισθητήρες, τα ρομπότ είναι σε θέση να συλλέξουν στοιχεία για τη θέση, τις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία, το ύψος κύματος, την βαρομετρική πίεση και πολλά άλλα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους.
Εκτός από το Πάπα Μάου, η Liquid Robotics διαθέτει ακόμη τρία ρομπότ - κολυμβητές. Το ένα αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία στις αρχές του 2013, το δεύτερο κατευθύνεται στην Ιαπωνία ενώ το τρίτο αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε στη Χαβάη για επισκευή.

Τα 90 κιλών μηχανήματα κοστίζουν μεταξύ 250.000 και 500.000 δολαρίων ανάλογα με το πλήθος των αισθητήρων που ενσωματώνουν, ένα τίμημα μικρό αν αναλογιστούμε ότι θα εξερευνηθεί περισσότερο από το 95% των ωκεανών μας.Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips