Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Πόσο μεγάλες είναι οι μαύρες τρύπες;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να έχουν μάζα 10-40 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου.Έχει διαπιστωθεί ότι οι μαύρες τρύπες έχουν κατά βάση γιγάντιο μέγεθος. Οι περισσότερες που έχουν εντοπιστεί έχουν μάζα δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου. Κάποιες έχει υπολογιστεί ότι έχουν ακόμη και δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα. Ποιο είναι όμως το μέγεθος στο οποίο μπορεί να φτάσει μια μελανή οπή; Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ αποφάσισε να βρει την απάντηση.


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra και επικέντρωσαν την προσοχή τους σε 18 γαλαξιακά σμήνη του Σύμπαντος. Μελέτησαν τους πιο λαμπρούς γαλαξίες του κάθε σμήνους και εντόπισαν σε ορισμένους από αυτούς κολοσσιαίες μελανές οπές με μάζα 10-40 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου!

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες τέτοιου μεγέθους στο Σύμπαν αλλά θεωρούσαμε ότι είναι σπάνιες. Η έρευνά μας δείχνει όμως ότι είναι πολύ πιο κοινές από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα» αναφέρει η Τζούλι Χλάβατσεκ Λαρόντο, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».

Credit: X-ray: NASA/CXC/Stanford/Hlavacek-Larrondo, J. et al; Optical: NASA/STScI; Radio: NSF/NRAO/VLA

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένας από τους γαλαξίες που μελέτησε η ερευνητική ομάδα στο κέντρο του οποίου βρίσκεται μια από τις γιγάντιες μαύρες τρύπες. Ο γαλαξίας ανήκει στο σμήνος PKS 0745-19 που βρίσκεται σε απόσταση 1,3 δισ. έτη φωτός από εμάς.

Θοδωρής Λαΐνας Βήμα
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips