Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Οι μπούρκες παρακολουθούνται ηλεκτρονικά..

Στη Σαουδική Αραβία ο άντρας λαμβάνει sms όταν η γυναίκα του πάει να φύγει από τη χώρα.
Η Σαουδική Αραβία είναι μία από τις τελευταίες χώρες στην κατάταξη για την ισότητα των δύο φύλων. Η γυναίκα είναι «εξαρτώμενη» από τον άντρα: δε μπορεί να ταξιδέψει μόνη της, να οδηγήσει αυτοκίνητο, να εργαστεί, να σπουδάσει, να είναι μάρτυρας στο δικαστήριο χωρίς την έγκριση του άντρα της (και αν είναι ανύπαντρη, από κάποιον άντρα με πρώτο βαθμό συγγένειας).

Τώρα η τεχνολογία στα χέρια αυτού του καταπιεστικού για τα δικαιώματα των γυναικών καθεστώτος γίνεται ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο «κατασκοπίας». Αν μια γυναίκα επιχειρήσει να βγει από το βασίλειο, ο άνδρας που είναι υπεύθυνος γι’ αυτή λαμβάνει σχετικό sms από την υπηρεσία μετανάστευσης. Το sms αναφέρει πότε φεύγει η γυναίκα και από ποιο αεροδρόμιο. Όπως δηλώνει ανώνυμα μια σαουδαραβή κοινωνιολόγος στο Vice, τα προστατευόμενα άτομα πάντα έπρεπε να είχαν την έγκριση του «κηδεμόνα» τους για να ταξιδέψουν. Αυτό είναι απλά η τεχνολογική μετεξέλιξη της συγκεκριμένης καταπίεσης.

Σιγά σιγά διάφορα κινήματα γυναικών προσπαθούν να διεκδικήσουν τα (αυτονόητα) δικαιώματα, όπως το κίνημα Women2Drive που διεκδικεί το δικαίωμα να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια-κοινωνιολόγο από τη Σαουδική Αραβία, αν και σε γενικές γραμμές η νέα γενιά αναγνωρίζει ότι όλο αυτό το σύστημα της εξάρτησης της γυναίκας από τον άντρα είναι γελοίο, ακόμα η αντίσταση δεν είναι καλά οργανωμένη.


Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips