Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Αρχαίες τεχνικές ψαρέματος

Οι κορμοράνοι, τα γνωστά θαλασσοπούλια, είναι άριστοι κολυμβητές και ακόμη καλύτεροι ψαράδες.Αυτή την δεύτερη ιδιότητά τους εκμεταλλεύονται οι Κινέζοι ψαράδες, προκειμένου να έχουν μια καλή και πλούσια ψαριά καθημερινά. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα σκυλιά και τα άλογα, οι κορμοράνοι μπορούν να φέρουν εις πέρας όποια εργασία τους ανατεθεί. Η σημαντική διαφορά τους είναι ότι δεν μπορούν να ζήσουν σε αιχμαλωσία και δελεάζονται μόνο με ψάρια, προκειμένου να εκπαιδευτούν στη συνέχεια για το ρόλο του «βοηθού ψαρά»!
Από τη στιγμή που συλλαμβάνονται, οι κορμοράνοι αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη φροντίδα και προσοχή. Οι ψαράδες κρατούν στενή επαφή με τα πουλιά κατά τις πρώτες εβδομάδες, με σκοπό να αποκτήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους. 
Τα πουλιά συνηθίζουν να ζουν με τους νέους τους φίλους εκπληκτικά γρήγορα και σύντομα είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν στο νέο τρόπο ζωής τους. Μια λεπτή ξύλινη βέργα αποτελεί τη βάση στήριξης των πτηνών πάνω στη βάρκα, ενώ τα πόδια τους δένονται στις σχεδίες.

Πώς, όμως, οι ψαράδες εξασφαλίζουν ότι τα πουλιά δεν θα τρώνε τα ψάρια που πιάνουν; Το μυστικό βρίσκεται σε μια λεπτή κορδέλα που δένουν γύρω από το λαιμό των πτηνών, προκειμένου να δυσκολέψουν την κατάποση κυρίως των μεγάλων ψαριών.

Οι βάρκες βγαίνουν πριν από την αυγή με τους κορμοράνους στη θέση τους, ενώ μια λάμπα φωτίζει τα νερά και προσελκύει τα ψάρια. 
Τα πουλιά βουτούν το κεφάλι τους στο νερό και στη συνέχεια επανέρχονται με το ψάρι στο στόμα, το οποίο ο ψαράς απομακρύνει προσεκτικά.
Οι ψαράδες φροντίζουν να αφήνουν τους κορμοράνους να τρώνε μικρά ψαράκια, αλλά ποτέ πάρα πολλά έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι τους διατηρούν… πεινασμένους και έτοιμους για μια καλή ψαριά!
Το ψάρεμα με τους κορμοράνους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ασία και αρκετά κοινό στην Κίνα και την Ιαπωνία. Στις μέρες μας πάντως αποτελεί περισσότερο μια προσοδοφόρα τουριστική «ατραξιόν» και σε καμία περίπτωση αυτό το είδος της αλιείας δεν παρέχει τα προς το ζην.
Όσο για την εκμεταλλευτική σχέση πτηνών και ανθρώπων, ποτέ δεν έχει καταγραφεί βάναυση συμπεριφορά ή επίπονη εκπαίδευση, καθώς ο κορμοράνος από τη μία και ο ψαράς από την άλλη έχουν τους λόγους τους να συνεργάζονται άψογα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips