Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Βακτήριο κάνει το νερό… χρυσό

Το βακτήριο ονομάζεται «Delftia acidovorans» και εντοπίζεται συχνά στην επιφάνεια μικροσκοπικών ψηγμάτων χρυσού. Η ικανότητα του υδρόβιου βακτηρίου να σχηματίζει ψήγματα χρυσού από διαλυμένα ιόντα χρυσού (υγρός χρυσός), έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα καθώς τα ιόντα χρυσού είναι τοξικά.

Η απάντηση, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, βρίσκεται στη χημική ουσία delftibactin A, η οποία «θωρακίζει» το βακτήριο και παράλληλα μετατρέπει τα δηλητηριώδη ιόντα σε σωματίδια χρυσού.

Η χημική ουσία επιτελεί τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε συνθήκες ουδέτερου PH και σε θερμοκρασία δωματίου.

Το πολύτιμο βακτήριο ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των απορριμμάτων στα ορυχεία χρυσού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα άλλο βακτήριο που εντοπίζεται σε ψήγματα χρυσού και ονομάζεται Ischiadicus metallidurans καταπολεμά την τοξικότητα αποθηκεύοντας τα ιόντα στα κύτταρά του.

Ορισμένα μέταλλα, όπως ο σίδηρος, βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ άλλα, όπως ο άργυρος, τα σκοτώνουν.

Τα ιόντα χρυσού, που είναι αόρατα σε ένα ποτήρι νερό, εντοπίζονται στον ωκεανό, τα υπόγεια ύδατα και άλλες φυσικές πηγές υδάτων.

Ο συμπαγής χρυσός σχηματίζεται μετά από γεωλογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο υπέδαφος.

ΠΗΓΗ:econews.gr

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips