Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Η γειτονιά του μέλλοντος

Στη Βαλένθια ένα νέο οικιστικό πείραμα αλλάζει τα δεδομένα της γειτονιάς. Mια «εικονική οικογένεια», με ανθρώπους που δε συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια, αλλά μοιράζονται πόρους και δραστηριότητες.H Sociopolis είναι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε να χτίζεται το 2008 στις παρυφές της Βαλένθια. Όταν ολοκληρωθεί, θα στεγάσει 2.800 οικογένειες.


Αλλά τι οικογένειες; Με δεδομένο ότι η παραδοσιακή μορφή της με δύο γονείς και ένα-δύο παιδιά δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 50% των σύγχρονων νοικοκυριών σε πολλές περιοχές της Ισπανίας, οι αρχιτέκτονες -εμπνευστές της Sociopolis σκέφτηκαν να φτιάξουν κατοικίες ευέλικτες και προσαρμοσμένες στα σύγχρονα πρότυπα ζωής. Για εργένηδες, για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι αλλά χρειάζονται κάποιας μορφής υποστήριξη, για ζευγάρια που αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία παιδιά.

Η ιδέα είναι ότι η Sociopolis θα δημιουργήσει μια «εικονική οικογένεια», με ανθρώπους που δε συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια, αλλά μοιράζονται πόρους και δραστηριότητες. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι θα μοιράζονται ένα κοινό μποστάνι.Το project χτίζεται γύρω από μια huerta (έτσι ονομάζονται στην Ισπανία τα εύφορα κομμάτια καλλιεργήσιμης γης για προσωπική χρήση, που συνήθως έχουν καλή άρδευση). Η συγκεκριμένη Huerta απολαμβάνει τα αρδευτικά έργα που κατασκεύασαν οι άραβες αιώνες πριν, και θα είναι ένας χώρος αστικής καλλιέργειας από τους κατοίκους της «γειτονιάς».

Κι επειδή η Sociopolis οφείλει να τιμήσει το πρώτο συνθετικό του ονόματός της, ένα intranet και μια ιστοσελίδα της γειτονιάς θα συνδέoυν όλους τους κατοίκους της σε μια παράλληλη ψηφιακή πραγματικότητα, συμβάλλοντας έτσι στην κοινωνική συνοχή της συλλογικότητας. 


Η γειτονιά του μέλλοντος της Βαλένθια θέλει έτσι να ξεφύγει από την απρόσωπη αστικοποίηση των περασμένων δεκαετιών και να φτιάξει μια νέα μορφή οικιστικής επέκτασης που θα παντρεύει πόλη και επαρχία. Και στα δικά μας.
Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips