Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

«Έξυπνο» ύφασμα απορροφά μέχρι και 340% του βάρους του σε νερό

Καθαρό νερό από την υγρασία ή την ομίχλη

Εμπνευσμένο από τη φύση και την  ικανότητα που έχουν κάποιες
αράχνες της ερήμου να συλλέγουν τα σταγονίδια της υγρασίας
από τον ειδικά κατασκευασμένο ιστό τους.
Ένα βαμβακερό ύφασμα που απορροφά μέχρι και 340% του βάρους του σε νερό ανέπτυξαν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Eindhoven σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πολυεθνικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου υφάσματος ωστόσο είναι ότι απελευθερώνει το νερό που συλλέγει από την ομίχλη με την ίδια ευκολία που το αιχμαλωτίζει, ιδιότητα που το καθιστά ιδανικό για ερήμους και περιοχές που μαστίζονται από την ξηρασία.
Οι «επεξεργαστές» ομίχλης θεωρούνται αποτελεσματική λύση για τη συλλογή νερού σε άνυδρες περιοχές, ωστόσο η λειτουργία τους προϋποθέτει ισχυρούς ανέμους.

Το νέο ύφασμα ωστόσο ξεπερνά κατά πολύ τις υφιστάμενες τεχνολογίες αφού δεν χρειάζεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι για να τεθεί σε λειτουργία, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί κατευθείαν στο έδαφος, ικανοποιώντας αποτελεσματικά τις ανάγκες για άρδευση σε αγροτικές εκτάσεις.

Βασικό εργαλείο της πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι το πολυμερές «PNIPAAm», το οποίο όταν εφαρμοστεί σε βαμβακερό ύφασμα του δίνει τη δυνατότητα να απορροφήσει πολύ μεγάλες ποσότητες νερού (μέχρι και 340% του βάρους του).

Το επεξεργασμένο ύφασμα είναι πολύ πιο υδροφιλικό από το απλό βαμβακερό ύφασμα, που μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 18% του βάρους του.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, το ύφασμα συμπεριφέρεται ως υδροφοβικό και απελευθερώνει όλο το νερό που έχει απορροφήσει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία τους θα ανακουφίσει τις ξηρές περιοχές, το ύφασμα μπορεί να επιτελέσει πάρα πολλές φορές τη διαδικασία της συλλογής και απελευθέρωσης υδάτων χωρίς να φθαρεί ή να χάσει την αποδοτικότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips