Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Ο «κακός» ύπνος καταστρέφει το σώμα

Μια εβδομάδα «κακού» ύπνου μπορεί να  αδρανοποιήσει» εκατοντάδες γονίδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, παχυσαρκία, διαβήτη κατάθλιψη, άνοια και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Αυτό προέκυψε από έρευνα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ με τη συμμετοχή 26 εθελοντών οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες.

Η μια ομάδα κοιμόταν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ για μια εβδομάδα, ενώ η άλλη ομάδα κοιμόταν πάνω από δέκα ώρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κακός ύπνος που δεν υπερβαίνει τις έξι ώρες απενεργοποιεί γονίδια που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αέναη διαδικασία του σώματος να «επιδιορθώνεται» και να αναζωογονείται.

Τα γονίδια είναι εκείνα που παράγουν με συνεχή ρυθμό πρωτεΐνες, οι οποίες αντικαθιστούν ή επιδιορθώνουν τον κατεστραμμένο ιστό, βοηθώντας το σώμα μας να διατηρηθεί.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου ενδεχομένως εμποδίζει το σώμα να ανανεωθεί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου μετέβαλε τη λειτουργία 711 γονιδίων στον ανθρώπινο οργανισμό, πολλά εκ των οποίων συνδέονταν με τον μεταβολισμό, το στρες, τις φλεγμονές, το ανοσοποιητικό σύστημα κλπ.

Αν και μια εβδομάδα καλού ύπνου αρκεί για να επαναφέρει τα γονίδια στην αρχική τους κατάσταση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι παρατεταμένοι περίοδοι κακού ύπνου απειλούν σοβαρά την υγεία.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips