Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Πίκρα εναντίον άσθματος

Γευτείτε κάτι πικρό: αυτή είναι η συμβουλή προς τους πάσχοντες από άσθμα
προκειμένου να ξεπερνούν γρήγορα και αποτελεσματικά τις κρίσεις τους
Η κατανάλωση πικρών τροφών είναι αποτελεσματικότερη από τη συμβατική θεραπεία.

Ατομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες αναπνευστικές διαταραχές χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση όταν οι αεραγωγοί τους «κλείνουν» - την ανακούφιση αυτή παρέχουν διαφορετικά βρογχοδιασταλτικά φάρμακα τα οποία όμως συνδέονται με παρενέργειες. Ωστόσο πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια εντελώς φυσική θεραπευτική λύση για τις κρίσεις άσθματος η οποία μάλιστα δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία. Ποια είναι αυτή; Η κατανάλωση κάποιας πικρής τροφής ή άλλης πικρής ουσίας! Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology» δείχνει τον μηχανισμό πίσω από τη σύνδεση πίκρας και χαλάρωσης των αεραγωγών.

Αποτελεσματικότερη μέθοδος από τα φάρμακα

Όταν μια κρίση άσθματος «χτυπά» οι αεραγωγοί συστέλλονται καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Οι πάσχοντες πρέπει λοιπόν να λάβουν γρήγορα κάποιο φάρμακο ώστε να χαλαρώσουν τους μυς των αεραγωγών και να επιτρέψουν στον αέρα να περνά πιο ελεύθερα.

Πριν από περίπου δύο χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αναπνευστικές οδοί διαθέτουν υποδοχείς για την πικρή γεύση όπως αυτοί στη γλώσσα. Μετά από την έκθεση σε πικρές ουσίες οι υποδοχείς μπορούν να διαστείλουν τους αεραγωγούς πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την πιο κοινή φαρμακευτική θεραπεία.

Μπλοκάρισμα στα κανάλια ασβεστίου

Τώρα οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης εξέτασαν ιστούς των αεραγωγών προκειμένου να μάθουν για ποιον λόγο η… πίκρα χαλαρώνει τους μυς. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος ασβέστιο ρέει άφθονο μέσα στα κύτταρα των αεραγωγών και συμβάλλει στη σύσπαση των μυών. Οι πικρές ουσίες όμως μπλοκάρουν τα κανάλια που επιτρέπουν στο ασβέστιο να εισέλθει στα κύτταρα, γεγονός που χαλαρώνει τους «σφιγμένους» ιστούς. Ετσι η πίκρα χαρίζει τελικά μεγάλη… γλύκα στους πάσχοντες από αναπνευστικές διαταραχές.

Θεοδώρα Τσώλη tovima.gr

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips