Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Vittra Telefonplan, ένα σχολείο χωρίς τοίχους


Αν και οι Σουηδοί λατρεύουν την πειραματική εκπαίδευση, υπάρχει ένα εγχείρημα που μοιάζει τραβηγμένο ακόμα και για τα σουηδικά πρότυπα: Ένα σχολείο χωρίς τοίχους!

Το Vittra Telefonplan, στη Στοκχόλμη, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της Swedish Free School Organization Vittra, μιας εκπαιδευτικής κοινοπραξίας που δεν πιστεύει σε τάξεις και αίθουσες. Έτσι, αντί των ατελείωτων σειρών από θρανία και γραφεία, σε αυτό το σχολείο θα βρείτε «πράσινα νησιά» και παιχνιδιάρικα τραπέζια για πικνίκ όπου συγκεντρώνονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Αντί αίθουσας μελέτης υπάρχει το «Club Lunch,» ένας χώρος που μοιάζει με καφετέρια και αντί για αμφιθέατρο μια μπλε κατασκευή που υψώνεται στη μέση του σχολείου σαν ένα τεράστιο πλωτό παγόβουνο.

Το Vittra Telefonplan μοιάζει με ένα μίνι λούνα παρκ. Η μόνη ίσως διαφορά είναι ότι οι επισκέπτες ενός λούνα παρκ δεν κρατούν όλοι ηλεκτρονικούς υπολογιστές (ναι, ο κάθε μαθητής έχει το δικό του φορητό υπολογιστή). Στο κτίριο υπάρχει ακόμη και μια μικρή κινηματογραφική αίθουσα για παρουσιάσεις!

Το πρωτοποριακό σχολείο σχεδιάστηκε από την Rosan Bosch που ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη. Σύμφωνα με την Bosch η απουσία των τοίχων ενθαρρύνει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση. Καταλήγοντας επισημαίνει:

«Οι διαφοροποιημένες θέσεις επιτρέπουν τα παιδιά να μάθουν με τους δικούς τους όρους, δημιουργώντας διαφορετικούς τύπους εκπαιδευτικών σεναρίων. Με τον τρόπο αυτό, ο σχεδιασμός του σχολείου του επιτρέπει να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες του.»Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips