Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Αλατωρυχείο 5000 ετών στην Τουρκία

Αλάτι της Γης: Το 5.000-ετών ορυχείο μέσα σε σπηλιές και σήραγγες λειτουργεί ακόμα


Βλέποντας κανείς το τοπίο γύρω από την πόλη Cankiri στην Τουρκία δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσέξει. Ωστόσο σχεδόν 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης υπάρχει ένα εντυπωσιακό ορυχείο αλατιού που πιστεύεται πως ήταν το πρώτο που έσκαψαν οι πρωτόγονοι πριν από περίπου 5000 χρόνια!

Παρά την ηλικία του το αλατωρυχείο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα και παράγει κάθε χρόνο περισσότερους από 500 τόνους αλατιού, που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα αλλά και σε… σουβενίρ.

Σύμφωνα με έρευνα της περιόδου 1971-79, υπάρχουν ακόμα ένα δισεκατομμύριο τόνοι αλατιού στο ορυχείο.
Τις φωτογραφίες που ακολουθούν έβγαλε ο 32χρονος Melih Sular που οδηγήθηκε μέσα από τις σπηλιές από τον Murat Danaci, στο πλαίσιο φωτογραφικού διαγωνισμού του National Geographic.

«Όταν πρωτομπήκα στη σπηλιά φοβήθηκα. Σκέφτηκα ‘τι θα γίνει αν καταρρεύσει;’», αφηγείται στην Daily Mail. «Η σπηλιά είναι κρύα και άοσμη, επειδή είναι πολύ παλιά. Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από αλάτι και η υφή τους ποικίλει λόγω των διαφορετικών μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξή του. Δεν είχα δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι των σπηλαίων ήταν η παλιά στοά, γιατί την έσκαβαν με απλά εργαλεία και τα χέρια τους!»

Δείτε τις φωτογραφίες
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips