Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Σωλήνες με υδραυλικά πιστόνια εκμεταλλεύονται τη δύναμη του ωκεανού (video)

Η εκμετάλλευση της κυματικής ενέργειας των ωκεανών δεν είναι απλή υπόθεση: ειδικά όταν οι υφιστάμενες τεχνολογίες βασίζονται σε ένα μοναδικό άξονα, ο οποίος προϋποθέτει την κίνηση των κυμάτων προς μία μοναδική κατεύθυνση.

Ο εφευρέτης Σαμ Έθεριγκτον φιλοδοξεί να “αλλάξει παράδειγμα” στην κυματική ενέργεια με μια συσκευή που συλλέγει τα ωκεάνια κύματα ανεξαρτήτως της κατεύθυνσης των υδάτων.

 

Το σωληνοειδές σχήμα της συσκευής βασίζεται σε μια μακρά αλυσίδα χαλαρά συνδεδεμένων πιστονιών που παράγουν ενέργεια καθώς η αλυσίδα πάλλεται από την κίνηση των κυμάτων.
Οι κύλινδροι προσαρμόζονται στις “κορυφές” και τις “κοιλάδες” του κάθε κύματος, πράγμα που περιστρέφει ομόκεντρους άξονες, οι οποίοι με τη σειρά τους κινούνται ανά ζεύγη για να πιέσουν και να τραβήξουν ένα υδραυλικό υγρό (αντίστοιχα με τον τρόπο που λειτουργούν τα πιστόνια).

Αυτή η διπλή κίνηση δημιουργεί πίεση που αποθηκεύεται σε συσσωρευτές και απελευθερώνεται όταν ξεπεραστεί ένα ορισμένο όριο για να κινήσει ένα υδραυλικό μοτέρ.

Ο Έθεριγκτον, απόφοιτος μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ του Λονδίνου, εμπνεύστηκε για τη συσκευή, σερφάροντας στα ανοιχτά της Κάμπρια, όπου παρατήρησε τη μη προβλέψιμη κίνηση των κυμάτων.

Η προσομοίωση των απρόβλεπτων συνθηκών που επικρατούν στους ωκεανούς ήταν η βασική πρόκληση κατά τη δοκιμή της συσκευής.
Το σχέδιο του Έθεριγκτον κέρδισε το βραβείο James Dyson στη Βρετανία, ενώ θα παρουσιαστεί και σε διεθνές επίπεδο.

Δείτε στο video τη δοκιμή της συσκευής του Έθεριγκτον.πηγή: econews.gr

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, αλλά προτιμάμε τα ελληνικά και όχι τα greeklish, το χιούμορ και όχι τις ύβρεις.
Σας παρακαλούμε πολύ να γράφετε με ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται.
Ευχαριστούμε.

Μετατροπέας Greeklish σε Ελληνικά

Αν θέλετε να συμπεριλάβετε εικόνα στο σχόλιό σας περικλείσετέ τη μέσα στα [im] και [/im] δηλαδή: [im]Η-διεύθυνση-της-εικόνας-σας-εδώ[/im]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best Blogger TipsBest Blogger Tips